nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.05.2019 “Limburg kan 18 wolven aan”

In Limburg is er plaats voor drie roedels van zes wolven, vertelt Jan Loos, wolvenkenner en voorzitter van de natuurvereniging Landschap vzw, in Het Laatste Nieuws. Maar “drie roedels is zowat het maximum dat hier kan”, geeft hij aan. “Als roedels elkaar tegen komen, krijg je serieuze vechtpartijen. Dat is écht een territoriumstrijd." Wolvenkoppel Gust en Naya, die al een tijdje van Noord-Limburg hun woongebied hebben gemaakt, krijgen (of hebben al) welpen, dus deze zomer zijn er mogelijk al een zestal wolven in het gebied. 

"Het gebied waar Naya en August vandaag leven, is ongeveer 400 vierkante kilometer groot”, aldus Loos in Het Laatste Nieuws. “Als je de grens met Nederland neemt van Mol, naar Lommel en zo naar de Achelse kluis in Hamont-Achel heb je weer ruimte genoeg voor een nieuwe roedel. En helemaal naar het oosten in Kinrooi en zo grenzend aan de Maasvallei tot in Luik heb je ook een strook die kan dienen.”

Gemiddeld zijn er bij een eerste en tweede wolvenworp telkens een viertal welpen. Dus hypothetisch lopen er deze zomer zes en volgende zomer tien wolven rond in Limburg. Maar volgens Loos is de overlevingskans bij pasgeboren wolven 50 procent, dus het is afwachten hoe groot de roedel effectief wordt. "Volgende zomer tien wolven zou kunnen, maar nooit heel lang”, vult hij aan. “De welpen van deze periode zullen dan een jaartje oud zijn, en verkiezen om het nest te verlaten.”

"De komende weken zal Naya haar welpen zogen, en zorgt August voor genoeg vlees om zichzelf en zijn partner te voeden”, vertelt Loos verder. “De welpen verlaten dan amper het nest. Pas tegen de prille zomermaanden krijgen ze aangeleerd hoe ze moeten jagen en verkennen ze de omgeving. Na acht maanden zijn ze volledig volgroeid. Alle wolven die hier dan rondlopen, zullen serieus gevoed moeten worden. Dat wordt dan jagen met vier, vijf of zes wolven."

Moeten de boeren dan vrezen voor hun schapen? “We gaan er van uit dat die stroomdraad rond de schapenweiden écht overal zal gehangen worden, maar er is wild zat”, stelt Loos gerust. “De voorzitter van Hubertus Vereniging Vlaanderen verklaarde recent dat er jaarlijks 6.000 exemplaren groot wild wordt geschoten in onze provincie. Ree, everzwijn, noem maar op. Een wolf moet om de drie dagen eten, dus zit aan ongeveer 100 exemplaren per jaar. Vermenigvuldig dat in het ergste geval met zes wolven, en je zit nog maar aan 600 prooien, wilde dieren. Dat komt nog niet in de buurt van wat de jagers jaarlijks afschieten.”

Als wolven maximaal twee jaar oud zijn, trekken ze weg uit de roedel. Hun nieuwe territorium kan dichtbij zijn, maar ook ver. Ondertussen komen er andere wolven vanuit Duitsland en Centraal-Europa onze kant uit, maar een wolveninvasie zal het volgens Loos nooit worden: “Velen zullen op doorreis zijn, maar niemand weet naar waar. Dat kan richting Knokke zijn of de Antwerpse Kempen. Wie weet naar het zuiden via Haspengouw. Ik kan me alleen moeilijk inbeelden dat er in het zuiden van onze provincie wolven kunnen overleven. Als ze via Haspengouw richting de Ardennen kunnen, heb je natuurlijk een gigantisch gebied waar een pak roedels kunnen overleven. Maar zover zijn we nog niet.”

Landschap vzw, Welkom Wolf en het Natuurhulpcentrum Opglabbeek organiseren op dinsdag 7 mei (19u) een volgende infoavond over schrikdraad en de wolf, in het Natuurhulpcentrum. Meer info: www.welkomwolf.be.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Welkom Wolf

Volg VILT ook via