nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.10.2019 Limburg kreeg het bezoek van een vierde wolf

Welkom Wolf is er niet zeker van dat de vierde wolf waarvan in het voorjaar sporen werden gevonden in Limburg ons land is doorgetrokken. Afgevaardigd bestuurder Jan Loos zegt dat er sindsdien regelmatig waarnemingen binnenkomen van mensen die een wolf denken te hebben gezien, onder meer dinsdag nog. In zijn ‘wolvenspecial’ maakt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) melding van die vierde wolf. Vlaanderen kende tot nu toe met het wolvenkoppel Naya en Gust en wolf Roger drie grote roofdieren. Van Roger en Naya en haar welpen zijn we zeker dat ze niet meer leven. De eerste mannelijke wolf is vorig jaar omgekomen in een verkeersongeval te Maaseik. Rond Naya wordt deze week druk gespeculeerd dat ze met opzet gedood is.

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) pakt uit met een ‘wolvenspecial’ die een chronologisch overzicht geeft van de wetenswaardigheden inzake wolven in Vlaanderen. Onder leiding van INBO wordt sinds 2018 toegezien op de aanwezigheid van wolven in Noord-Limburg. De natuurwetenschappers worden daarin bijgestaan door de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). De monitoring gebeurt op basis van sporenonderzoek, tientallen automatische cameravallen en genetisch sporenonderzoek. Dit geeft een nagenoeg permanent zicht op de aanwezigheid en het gedrag van het wolvenpaar August en Naya.

Gemiddeld om de andere dag registreerde INBO een wolf in eigen regio. August en Naya werden de hele winter samen gespot, verspreid over hun grote territorium in de driehoek Lommel-Houthalen-Oudsbergen. De laatste camerabeelden van Naya tonen een hoogdrachtige wolvin. Sinds 10 mei ontbrak elk spoor van haar. Het Vlaams natuuronderzoeksinstituut heeft het vermoeden dat de wolvin en haar jongen gestorven zijn maandenlang stilgehouden. “Het leek ons voorbarig om in juni reeds te besluiten dat Naya verdwenen was. Vandaar dat het INBO-onderzoek onverminderd in alle discretie werd verdergezet. Tijdens de zomermaanden liep bovendien tegelijk een gerechtelijk onderzoek van Natuurinspectie waardoor discretie blijvend vereist was.”

Vroeg dit jaar waren er een aantal niet-geverifieerde zichtwaarnemingen van een wolf ten oosten van de lijn Bree-As. Begin april werden de uitwerpselen van een wolf aangetroffen in Lanaken, een heel stuk zuidelijker. DNA-analyse was niet mogelijk, maar vanwege de grote afstand tussen Lanaken en de thuisbasis van het wolvenpaar durft INBO wel besluiten dat er – op zijn minst tijdelijk – een andere wolf dan Naya en August rondliep in Limburg. Of er een verband is tussen de vondst in Lanaken en de mogelijke wolf-waarnemingen in de omgeving van Bree is tot op heden niet duidelijk.

Welkom Wolf acht het niet onmogelijk dat de vierde wolf nog altijd aanwezig is gezien de vele ernstige waarnemingen in het zuidelijk deel van het Nationaal Park Hoge Kempen. "De beste waarneming dateert van slechts enkele weken geleden, de recentste van gisteren. Maar ook in de zomermaanden waren er al zichtwaarnemingen. Eén en ander zou betekenen dat het mysterieus dier nog steeds aanwezig is", klinkt het woensdag in een persbericht, waarin ook wordt opgeroepen om waarnemingen te blijven doorgeven via hun meldpunt op WelkomWolf.be.

Meer info: INBO-wolvenspecial 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: INBO - ANB

Volg VILT ook via