nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.08.2019 Limburg subsidieert ‘klimaatbomen’ in stadscentra

Limburgs gouverneur Herman Reynders wil duizenden bomen planten in de stedelijke centra in zijn provincie. Dat heeft hij aan Belga bevestigd en staat te lezen in Het Belang van Limburg. Zijn idee krijgt de steun van alle politieke fracties in de deputatie. Het agentschap Limburg Sterk Merk (LSM) investeert 1 miljoen euro in het zogenaamde ‘Klimaatbomenproject’.
Het geld van LSM zal worden gebruikt om bomen te planten in de kernen van de 42 Limburgse steden en gemeenten. Volgens gouverneur Reynders is het een goede zaak voor Limburg: "Bomen kunnen een oplossing bieden tijdens hittegolven, want ze zorgen voor verkoeling en zuiveren de lucht", zegt hij. Reynders benadrukt dat het project op stedelijke kernen mikt: "Het vergroten van bossen is ook een goede zet, maar we kiezen voor bomen in stedelijke kernen om de gezondheid en levenskwaliteit van mensen te verbeteren."
 
Hoeveel subsidies de gemeentes exact krijgen, hangt af van het aantal inwoners. Er wordt verwacht dat de gemeenten zelf ook een evenredig bedrag investeren. "Het principe is: een euro voor een euro. We geven de gemeenten er drie à vier jaar de tijd voor, zodat ze die kost kunnen spreiden", stelt Reynders.
 
Naast de gemeentebesturen roept de gouverneur ook bedrijven, organisaties en particulieren op om bomen te planten. Zo hoopt Reynders op termijn 100.000 nieuwe bomen in de stedelijke centra van de provincie te realiseren. "We hebben die oproep om bomen te planten eraan gekoppeld. Als we echt ons best doen, kunnen we er 100.000 halen", besluit Reynders.
 
Natuurvereniging BOS+ en AVBS, de sierteelt- en groenfederatie, pleitten in juli van dit jaar, na de eerste hittegolf, al voor meer bomen in en rond steden. Groen in de steden lost naar verluidt nog veel meer problemen op dan alleen de klassiekers zoals hitte, wateroverlast of luchtvervuiling. “Om de dagelijkse uitstoot van de gemiddelde Belg te compenseren, zijn 20 bomen per persoon nodig”, liet Lucien Verschoren als voorzitter van de boomtelersfederatie toen optekenen.

Bron: Belga / Het Belang van Limburg / eigen verslag

Volg VILT ook via