nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.07.2018 Limburgse en Oost-Vlaamse droogtemaatregelen verstrengd

De gouverneurs van de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg hebben de maatregelen in het kader van de droogte verscherpt. In Oost-Vlaanderen is het niet langer toegelaten om auto’s te wassen en de tuin te sproeien met regen- en grondwater en Limburg vaardigt een captatieverbod uit voor onbevaarbare waterlopen. Het West-Vlaamse provinciebestuur helpt landbouwers dan weer zoeken naar oplossingen voor het captatieverbod dat er sinds een tiental dagen geldt.

Ondanks enkele buien op donderdag, vrijdag en zaterdag blijft het extreem droog in ons land. Toch worden in de provincies Oost-Vlaanderen en Limburg strengere maatregelen afgekondigd om de gevolgen van de droogte te beperken. Vanaf vrijdag is het voor Oost-Vlaamse gezinnen niet langer toegestaan om hun auto’s te wassen en de tuin te sproeien met regen- en grondwater, voor leidingwater was al een verbod afgekondigd. Het captatieverbod voor de onbevaarbare waterlopen wordt uitgebreid naar afgesloten meanders. Om brandgevaar tegen te gaan, wordt vuurwerk en kamperen in de provincie verboden en ook roken in de omgeving van natuur is niet langer toegestaan.

De Limburgse gouverneur vaardigt dan weer een captatieverbod van water uit onbevaarbare waterlopen uit. “De aanhoudende droogte heeft jammer genoeg ook een duidelijk effect op onze waterlopen. Het peil van beken en rivieren daalt sterk en sommige waterlopen komen droog te staan”, zo zegt gouverneur Herman Reynders. “Dit brengt gezondheidsrisico’s en ecologische effecten met zich mee. Denk maar aan grootschalige vissterfte, ongedierteplaag, enz.” Enkel het beperkt capteren van drinkwater voor het eigen vee in de weides in nog toegestaan.

In West-Vlaanderen geldt een dergelijk captatieverbod voor onbevaarbare waterlopen al een tiental dagen. Om de landbouwers te helpen om hun gewassen te beregenen zodat ze niet volledig verloren gaan, zoekt het provinciebestuur mee naar oplossingen. Zo is er een eerste overeenkomst gesloten met de eigenaar van de put De Kluiten in Roksem. Daar mogen landbouwers voortaan water oppompen. Ze moeten wel toestemming vragen bij de Middenkustpolder die instaat voor de coördinatie.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) roept dierenhouders op om voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de hitte. “De meldingen over dieren die onbeschut in de vlakke zon worden gehouden, stromen binnen op mijn kabinet”, zegt Weyts. Volgens de minister hebben dieren nood aan schaduw en water. “Schaduw kan van een schuilhok komen, maar ook de natuurlijke bescherming van bomen en struiken kan voldoen. Dieren die nergens op een weide in de schaduw kunnen staan, worden tijdens deze hete zomerdagen beter binnengehouden of verplaatst naar een locatie waar wel voldoende beschutting is”, klinkt het. Ook voldoende vers drinkwater dat de hele dag beschikbaar blijft, is volgens Weyts cruciaal voor dieren.

Op de Waalse landbouwbeurs Libramont was de droogte niet alleen gespreksonderwerp nummer één, op vrijdag hadden de hulpdiensten ook de handen vol met het helpen van mensen die last hadden van de hitte. “In totaal werden 53 mensen verzorgd, het merendeel had last van ziekteverschijnselen die veroorzaakt werden door de hoge temperaturen: onwel worden, hoofdpijn, duizeligheid, enz.”, zegt medisch verantwoordelijke Bernard Jadoul. “We hebben ook twee mensen moeten overbrengen naar het ziekenhuis.” De organisatoren hadden zich nochtans voorzien op de hitte. Er werden vernevelaars geplaatst en er werden zo’n 7.500 flesjes water verdeeld onder de bezoekers. Ook voor de 3.500 aanwezige dieren op de beurs werden specifieke maatregelen genomen.

Meer informatie: www.opdehoogtevandedroogte.be

Bron: Belga

Volg VILT ook via