nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.04.2019 Limburgse fruittelers zetten zich schrap voor vorst

De Limburgse fruitboeren kijken met een bang hart naar de weerkaarten. Nog tot en met zondag is er kans op nachtvorst. Onderzoeker Serge Remy van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden drukt de landbouwers op het hart om voorzorgsmaatregelen te nemen. “Meest effectief is de beregening van de bloesems. Zo wordt continu een ijslaagje gevormd waardoor er warmte vrijkomt die de jonge vrucht beschermt. Helaas heeft slechts een minderheid van de fruittelers toegang tot voldoende water bij de boomgaard”, zo legt hij uit in Het Belang van Limburg.

“We staan aan de vooravond van drie of vier dagen met nachtvorst”, waarschuwt onderzoeker en afdelingshoofd pomologie Serge Remy van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. “De laatste weerkaarten geven woensdag- en donderdagnacht kans op grondvorst. Zaterdag en zondag zou het zelfs in de thermometerhut kunnen vriezen, met aan de grond temperaturen tot min vier. Dat is slecht nieuws voor de Haspengouwse fruittelers. Heel wat fruitsoorten staan in volle bloei en zijn erg vorstgevoelig.”

Serge Remy drukt de landbouwers op het hart om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het meest effectieve middel is de beregening van de bloesems. De vorming van een ijslaagje doet warmte vrijkomen die de jonge vrucht beschermd. “Maar niet iedereen heeft toegang tot water bij de boomgaard”, weet de onderzoeker. De meeste telers in Haspengouw zijn aangewezen op heteluchtkanonnen of vuurpotten. “Daarnaast moeten ze het gras kort maaien en de bodem onder de boompjes onkruidvrij houden. Zo kan de grond overdag volop warmte opnemen.”

Weerman Ruben Weytjens vreest vooral schade op percelen in beschutte valleitjes. “De voorspelde wind zorgt normaal voor een goede menging van de onderste, koudste luchtlagen met de iets minder koude bovenlaag. In valleitjes lukt dat veel minder. Daar kan het kwik op grashoogte richting min vijf duiken.” Hij voorziet in de toekomst steeds vaker vorstschade. “Door het opwarmende klimaat begint het bloesemseizoen vroeger en neemt het risico voor de fruitboeren toe.”

Teler Theo Billen plaatste dinsdag alvast volop vuurpotten in zijn fruitgaarden. “Het wordt bang afwachten”, zegt de Truienaar, die in 2017 een groot deel van zijn oogst zag mislukken door de nachtvorst van 19 april. Toen dook het kwik zes graden onder nul. “Nog zo'n rampjaar kan onze sector niet aan. Na de Russische boycot van 2014, de hagel van 2016, de vorstschade van 2017 en de droogte van 2018 snakken we naar een 'normaal' seizoen.”

De wijnboeren hebben het geluk dat de druiven nog niet in bloei staan. “De dichte knoppen die je nu aan de stokken ziet, kunnen tegen een stootje”, zegt wijnbouwer Ghislain Houben van domein Hoenshof in Borgloon.

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via