nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2019 Limburgse verre export breekt alle records

De verre export van Limburgse bedrijven was nog nooit zo groot als in 2018. De bijna 25.000 certificaten van oorsprong die Voka – Kamer van Koophandel Limburg uitreikte, zorgden voor een toename van ruim 7 procent. De Limburgse ondernemingen exporteerden een totale goederenwaarde van bijna een miljard euro. Daarbij is China niet langer de belangrijkste exportbestemming buiten Europa, maar wel Turkije. Onder meer gewasbeschermingsmiddelen en andere chemie, machines en textiel hebben Turkije als bestemming. Opvallend, de export vanuit Limburg naar Rusland groeit ondanks de handelsboycot voor landbouwproducten.

De Limburgse producten worden naar 152 landen geëxporteerd, maar de belangrijkste bestemming buiten de Europese Unie is momenteel Turkije, dat op basis van goederenwaarde goed is voor een aandeel van 14,6 procent. Turkije investeert vooral in chemie (o.a. gewasbeschermingsmiddelen voor zijn landbouw), transportmiddelen en machines. Die sectoren vormen ook de top drie voor de verre export in zijn totaliteit. Daarmee is een totale waarde van bijna 991 miljoen euro gemoeid.

Volgens Voka – Kamer van Koophandel Limburg durven steeds meer Limburgse ondernemers de opportuniteiten van verre exportlanden aan te pakken. "We investeren sterk in sensibilisering en ondersteuning bij internationaal ondernemen, als onderdeel van het strategisch actieplan SALVO. Dat doen we voor starters, familiebedrijven en gevestigde internationale spelers", zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten, die ondanks het record oproept tot waakzaamheid. "De vrachttarieven voor het vervoer van droge bulk namen onlangs een duik, wat een voorteken kan zijn van een zware tijd voor de wereldhandel. Daarnaast zie je wereldwijd een groeivertraging."

Bovendien zijn er nog heel wat internationale uitdagingen, zoals het vinden van de juiste mensen, het screenen van partners en het belang van een strategisch plan. Ook de internationale handelspolitiek speelt daarin een belangrijke rol. "Enerzijds wordt er hard gewerkt aan handelsverdragen zoals CETA en onlangs het FTA EU-Japan, waardoor de handel wordt vereenvoudigd", legt Leten uit. "Anderzijds moeten we het hoofd bieden aan Brexit, de handelssancties vanuit Rusland die verlengd werden en de eenzijdige handelspolitiek van Trump."

Net vanwege de verlenging van de wederzijdse sancties tussen Brussel en Moskou valt het op dat de Limburgse export naar Rusland met 5,4 procent groeide. De Russen sloten hun grenzen voor groenten, fruit, vlees en zuivel maar ze voeren nog steeds veel industriegoederen in, en onderdelen voor transportmiddelen. Nog meegeven dat na topbestemming Turkije op de tweede plaats China staat. Het Limburgs bier is daar het meest geliefd, gevolgd door een erg verscheiden gamma aan producten. Met verschillende landen uit het Midden-Oosten stokte de handel wat.

De cijfers van VOKA zijn gebaseerd op de uitgifte van certificaten van oorsprong. Deze documenten zijn nodig om de oorsprong van goederen aan te duiden en worden vooral gebruikt voor verre export. Het merendeel van de Limburgse export blijft bestemd voor de Europese Unie en landen waarmee preferentiële verdragen werden gesloten.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via