nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.08.2018 Listeriabesmetting en droge zomer remmen Greenyard

Greenyard verwacht dat de winst dit jaar een kwart onder die van vorig jaar zal liggen. Dat heeft de Belgische groente- en fruitreus bekendgemaakt naar aanleiding van cijfers over het eerste kwartaal. Een listeriabesmetting, de uitzonderlijk warme en droge zomer en een prijzenslag vreten aan de winst. Greenyard zag de omzet in de eerste drie maanden van het gebroken boekjaar 1,5 procent zakken tot 1,093 miljard euro.

Greenyard rapporteert een stabiele onderliggende vraag naar haar producten, maar drie factoren wegen op de winstgevendheid van het bedrijf van CEO Hein Deprez. Zo kampte het bedrijf met een mogelijke listeriabesmetting en een daaraan verbonden terugroepactie. Kostprijs: 30 miljoen euro, waarvan minder dan 20 procent een impact zal hebben op de rebitda (recurrente bedrijfswinst of de winst voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) voor het hele jaar. Alle testen die ondertussen in de Hongaarse Greenyard-fabriek gebeurden, verklaren de fabriek schoon van listeria. Daarom verwacht de groenteverwerker de productie op korte termijn weer te kunnen opstarten.

Er was ook de uitzonderlijke warme en droge zomer, wat leidde tot onregelmatigheden in de oogst. In de 'long fresh' sector (diepvries en inmaak) verwacht Greenyard voor sommige producten een mogelijk tekort tussen 30 en 50 procent. Een derde factor is de "voortdurende uitdagende prijzenslag" op de versmarkten. Topman Hein Deprez heeft het over "langer dan verwachte prijsdruk en zware concurrentie op onze markten". Of er beterschap komt op dat vlak is moeilijk te voorspellen.

Greenyard gaat er voorlopig van uit dat de onderliggende rebitda-winst een kwart onder de winst van vorig jaar zal liggen, in plaats van de verwachte groei met tien procent. Het bedrijf werkt aan een actieplan. Zo zal de activiteitenportfolio tegen het licht worden gehouden.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Loonwerk Defour

Volg VILT ook via