nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.04.2020 “Logistieke problemen bedreigen voedselzekerheid"

De prijzen van de landbouwproducten zouden dit jaar min of meer standhouden, maar logistieke problemen omwille van de coronacrisis en bepaalde beslissingen van regeringen kunnen wel de voedselzekerheid bedreigen in bepaalde landen. Die waarschuwing stuurt de Wereldbank uit.

Terwijl de energie- en metaalprijzen in het eerste trimester kelderden, zijn de prijzen van de landbouwproducten slechts licht achteruitgegaan. Die zouden volgens de Wereldbank dit jaar stabiel moeten blijven. De Wereldbank maakt zich echter zorgen om de voedselzekerheid. Moeilijkheden op het vlak van transport en strengere maatregelen aan de grenzen kunnen de mobiliteit van arbeiders actief in de landbouw, vaak migranten, voedingsmiddelen en producten zoals meststof en pesticiden verstoren.

Zo zijn heel wat ladingen bloemen uit Kenia en Tanzania met als bestemming Europa verloren gegaan, na beperkende maatregelen opgelegd in Amsterdam. “En ook de fruit- en groenteboeren in Noord-Afrika zien af”, verklaart John Baffes, econoom bij de Wereldbank en coauteur van het rapport. “De beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen is in sommige landen ook erg laag, wat een impact zal hebben op de oogst later dit jaar. Ook de bestrijding van de huidige sprinkhanenplaag kan niet adequaat verlopen.”

Bovendien hebben verschillende landen tijdelijke commerciële beperkingen aangekondigd. Rusland heeft bijvoorbeeld de uitvoer van tarwe beperkt, Vietnam deed hetzelfde voor rijst. Andere landen hebben dan weer reservevoorraden aangelegd, zo bestelden de Filipijnen grote hoeveelheden rijst. “Beleidsmakers moeten de drang weerstaan om handelsbeperkingen en maatregelen op te leggen die de voedselzekerheid in gevaar brengen, aangezien de armen het hardst worden getroffen”, reageert Ceyla Pazarbasioglu, ondervoorzitter bij de Wereldbank.

De Wereldbank voorziet verder dat de energieprijzen met 40 procent zullen dalen in 2020, volgend jaar gevolgd door een duidelijk herstel. De metaalprijzen, die zijn erg afhankelijk van de economische conjunctuur, zouden met 13 procent afnemen. De prijs van goud, traditioneel een vluchthaven in woelige tijden, zou volgens de Wereldbank met 15 procent toenemen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: WFP Rafael Tarasantchi

Volg VILT ook via