nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.09.2016 Lokale besturen krijgen aanspreekpunt in de korte keten

Lokale besturen, maar ook bedrijven en non-profitorganisaties die een lokale voedselstrategie willen ontwikkelen, kunnen vanaf 1 januari terecht bij een nieuw Vlaams aanspreekpunt lokale voedselstrategie. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege maakt daarvoor 210.000 euro vrij. De bekendmaking gebeurde op de ‘Lokale Voedseldag’ van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in Gent. Schauvliege verklaarde er dat ze vanuit de overheid een efficiëntere kennisdeling wil faciliteren tussen de verschillende spelers die actief zijn in de korte keten en werken rond lokale voedselstrategieën.

"Steeds vaker vinden mensen opnieuw de weg naar de hoeveproducent om de hoek, naar de boerenmarkt, naar de zelfpluktuin of naar een voedselteam", vertelt Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege. "Tegelijk wordt er ook meer nagedacht over hoe ruimte, ook in de stad, kan worden aangewend om lokaal voedsel te produceren, bijvoorbeeld op daken, terrasen of in kleine tuintjes. Dat verheugt mij want ik wil naast minister van landbouw ook minister van voeding zijn. Ik hecht er namelijk veel belang aan dat de volledige keten in beeld komt.”

Schauvliege doet meer dan alleen de populariteit van lokale voedselproductie en -consumptie vaststellen. Ze geeft de korte keten een stevige duw in de rug in de vorm van een nieuw Vlaams aanspreekpunt lokale voedselstrategie. Vanaf 1 januari 2017 kunnen lokale besturen, maar ook bedrijven en non-profitorganisaties er terecht voor ondersteuning, informatie en begeleiding of om in contact te komen met andere partners.

Het nieuwe aanspreekpunt zal opereren naast en in samenwerking met de provincies en het Steunpunt Hoeveproducten van KVLV, waar Vlaamse landbouwers die vragen hebben over de korte keten nog altijd terecht zullen kunnen. Een zogenaamde ‘raad van belang’ zal de werking van het aanspreekpunt aansturen. “De raad zal openstaan voor iedereen die wil betrokken worden in, wil meedenken met of zijn schouders wil zetten onder lokaal voedselbeleid”, aldus de minister.

Schauvliege deed de aankondiging op de ‘Lokale Voedseldag’, een organisatie van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Het is ook VVSG die het aanspreekpunt onder haar vleugels krijgt. De oprichting ervan is één van de acties in het kader van lokale voedselstrategieën. Een veertigtal experten bracht eerder, op vraag van minister Schauvliege, knelpunten en aanbevelingen voor het ontwikkelen van lokale voedselstrategieën in kaart. Schauvliege wil de komende jaren werk maken van hun aanbevelingen en de veelal beleidsoverschrijdende knelpunten wegwerken.

Ook voor de oprichting van het nieuwe aanspreekpunt ondersteunde de Vlaamse overheid de korte keten. Schauvliege noemt de subsidies voor het Steunpunt Hoeveproducten, de projectsteun voor de korte keten, de investeringssteun via VLIF, de jaarlijkse oproep volkstuintjes, de VLAM-website rechtvanbijdeboer.be en het onderzoek en studiewerk binnen ILVO en het Departement Landbouw en Visserij.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Wervel

Volg VILT ook via