Lokale verkooppunten verzameld op lekkervanbijons.be

Op het Lekker Van Bij Ons-kookplatform, beheerd door VLAM, zullen voortaan ook alle hoevewinkels en lokale detailhandelaars terug te vinden zijn. Bovendien kunnen al deze verkooppunten zich gratis aanmelden op de website. Op deze manier wil Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) dat Vlamingen gemakkelijker de weg vinden naar deze lokale voedingswinkels. Naast dit platform komt er ook een gezamenlijk initiatief voor alle lokale handelaars: koopinjebuurt.be.
9 april 2020  – Laatste update 10 april 2020 7:30

Op het Lekker Van Bij Ons-kookplatform, beheerd door VLAM, zullen voortaan ook alle hoevewinkels en lokale detailhandelaars terug te vinden zijn. Bovendien kunnen al deze verkooppunten zich gratis aanmelden op de website. Op deze manier wil Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) dat Vlamingen gemakkelijker de weg vinden naar deze lokale voedingswinkels. Naast dit platform komt er ook een gezamenlijk initiatief voor alle lokale handelaars: koopinjebuurt.be. 

Dat de coronacrisis voor een boost zorgt voor de korte keten, is al langer duidelijk. Naast de trouwe klanten trekken deze lokale verkooppunten heel wat nieuwe klanten aan. Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan de korte keten, zeker in deze coronatijden: verre verplaatsingen worden vermeden, er is minder contact met andere personen, het laat je toe een frisse neus te halen op het platteland en het ondersteunt de lokale economie.

Bovendien koken we nu veel vaker dan voor de coronamaatregelen onze eigen maaltijden. “Het is belangrijk dat de Vlaming ook nu kiest voor lekkere en verse seizoensproducten. Aan lokale producten is er geen gebrek. De goed ontwikkelde voedselproductie in Vlaanderen is een sterkte die ons nu helpt om deze crisis door te komen”, benadrukt Crevits. Ze wijst erop dat er nu volop lokale verse producten beschikbaar zijn, zeker nu we de overgang van het winterseizoen naar het voorjaar maken.

Om die toegenomen aandacht voor de korte keten volledig te benutten en om lokale boeren en handelaars te helpen in deze moeilijke tijden, heeft de landbouwminister besloten om de website lekkervanbijons.be van VLAM te versterken. Tot voor kort werd op dit platform vooral inspiratie aangeboden om met seizoensproducten aan de slag te gaan in de keuken. Nu komt daar een nieuw luik bij doordat de website www.rechtvanbijdeboer.be wordt geïntegreerd in www.lekkervanbijons.be, dat steeds populairder wordt. Het VLAM-kookplatform heeft in de maand maart een absoluut record gehaald: meer dan één miljoen bezoekers per maand of zo'n 40.000 à 45.000 per dag.

Op rechtvanbijdeboer.be is het mogelijk om eenvoudig en snel een lokale hoevewinkel, bioboer, viswinkel, aardbeienautomaat, enz. terug te vinden. Bovendien kan iedereen zich als hoevewinkel of speciaalzaak momenteel gratis aanmelden op deze website via een eenvoudig contactformulier. “Op deze manier is alle informatie op één plaats terug te vinden”, stelt Hilde Crevits. “We willen ook een sterk signaal geven naar de Vlamingen dat onze bedrijven en kleinhandelaars alles op alles zetten om de klant zo goed mogelijk te blijven bedienen.”

Volgens Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, leveren onze land- en tuinbouwers en vissers het beste én veiligste voedsel ter wereld. “De huidige crisis houdt ook bij hen lelijk huis. De export zakt tijdelijk weg en dus is de thuismarkt essentieel”, stelt Fontaine. Hij ziet dat de coronacrisis de appreciatie voor het lokale voedsel doet groeien. “Deze aanvulling op ons platform lekkervanbijons.be is dan ook een absolute meerwaarde voor de consument om snel en eenvoudig lekkere, gezonde en veilige producten van bij ons vlak bij huis te vinden.”
 
In de Commissie Landbouw van het Vlaams Parlement liet de minister nog weten dat land- en tuinbouwers die willen inzetten op korte ketenverkoop nog steeds kunnen rekenen op een tussenkomst vanuit het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) van 30 procent voor investeringen in dat kader. De inrichting van een verkooppunt of de aankoop van een marktwagen vallen daar bijvoorbeeld onder. De kost voor het opstarten van een online verkoopkanaal komt vandaag niet in aanmerking voor VLIF-steun, maar Crevits gaf aan dat ze binnenkort een specifieke oproep zal laten uitschrijven. Op die manier kunnen landbouwers die met een webwinkel willen starten, ook steun aanvragen.
 
Parallel met de extra inspanningen voor de korte keten op het platform lekkervanbijons.be, start minister Crevits ook de website www.koopinjebuurt.be op. Daarop kan de consument alle lokale handelaars in zijn buurt terugvinden. Het nieuwe platform is een samenwerking tussen VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM. Alle handelaars kunnen zich er gratis op registreren. Binnenkort wordt er een gemeenschappelijke zoekmachine aan het nieuwe platform toegevoegd die het zoeken in de website van de partnerorganisaties gemakkelijker maakt.
 
“Dit is het uitgelezen moment om met een aantal partners de krachten te bundelen om het aanbod van lokale handelaars dichter bij de consument te brengen. De lokale economie is het bindmiddel van onze samenleving, dat moeten we ondersteunen. Het is dan ook heel positief te zien dat we met vele partners samen tot dit initiatief gekomen zijn”, aldus Crevits.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek