nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.01.2019 LTO Nederland wil maatregelen tegen undercoverbeelden

Niet enkel in ons land, maar ook bij onze noorderburen brengen verschillende dierenrechtenorganisaties undercoverbeelden naar buiten. De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland en de Producentenorganisatie Varkens zijn de jarenlange lastercampagnes meer dan zat. “Wat deze groepen doen, gaat te ver”, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. “Ze intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dit moet afgelopen zijn. Er is namelijk geen boer in Nederland die er baat bij heeft om slecht voor zijn dieren te zijn.” De twee organisaties willen landbouwers helpen aangifte te doen als er illegaal gefilmd is in hun stal.

Eerder deze week bracht Animal Rights opnieuw beelden naar buiten die een onderzoeksteam vorig jaar maakte in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen. In Nederland wil de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) maatregelen treffen tegen de dierenrechtenactivisten. “LTO Nederland wil Animal Rights aanpakken op de illegaal verkregen beelden”, zegt woordvoerster Esther de Snoo. “LTO is hierover in gesprek met politie, justitie en politici. We gaan het contact intensiveren met een speciale eenheid die zich bezighoudt met terrorisme en extremisme, waar dit onder valt.”

De organisatie roept op om aangifte te doen om de werkwijze van de activisten te achterhalen. “We vragen aan betrokken (pluim)veehouders om aangifte te doen bij de plaatselijke politie en ook melding te doen bij LTO Nederland”, gaat Esther de Snoo verder. “Wij willen veehouders begeleiden bij hun aangifte. Dat moet met een speciale code, zodat de aangifte bij die speciale eenheid terechtkomt en er een dossier kan worden opgebouwd.” LTO adviseert veehouders ook hun bedrijfsgebouwen en -terrein af te sluiten, zodat de activisten niet gemakkelijk binnen kunnen komen.

Ook de Nederlandse Producentenorganisatie Varkens schaart zich achter het initiatief. “In Nederland is demonstreren een goed recht”, reageert Linda Janssen, voorzitter van POV. “Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren en het stalken van boerenfamilies accepteren we niet langer. Ze hebben hun punt gemaakt. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt.”

In Vlaanderen laat het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) weten dat het zich stoort aan het driest gedrag waarmee dierenactivisten te werk gaan. “Ze denken dat alles toegestaan is: inbreken (bij nacht), volop dierenleed veroorzaken, laster en eerroof, vandalisme,.. ”, verzucht Mark Wulfranke, beleidsmedewerker bij ABS. “Nog steeds komen ze er probleemloos mee weg. Zelfs als ze duidelijk op beeld hun misdrijven begaan, wordt er door de mensen, bevoegd om hiertegen op te treden, niet de minste vragen gesteld. De betrokken bedrijven worden steevast door sommigen in de media neergebliksemd en grote woorden worden niet geschuwd.” Het Boerensyndicaat hoopt op meer steun van de gewone man. “Om een stal binnen te komen, hoef je echt niet in te breken. Het gewoon eens vriendelijk vragen aan de boer of boerin volstaat in de meeste gevallen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Animal Rights

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via