nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.06.2017 Luc Van Impe treedt aan als voorzitter BCZ

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) heeft Luc Van Impe, gedelegeerd bestuurder bij familiaal zuivelbedrijf Olympia, verkozen tot voorzitter voor een periode van twee jaar. Hij volgt Jean-Marc Schevenels op die einde mandaat was. Van Impe wil de beleidslijnen van de vorige voorzitter doortrekken. “Topprioriteiten blijven het faciliteren van de economische dynamiek, de verduurzaming van de zuivelketen en proactief communiceren over de nutritionele troeven van zuivelproducten”, klonk het bij zijn aanstelling.

Jean-Marc Schevenels, actief bij het Waalse zuivelbedrijf Savencia, werd in 2013 voorzitter ter vervanging van Patric Buggenhout. “Hoewel ik was aangesteld als overgangsvoorzitter, hebben niet te voorziene omstandigheden er toch toe geleid dat ik een volledig mandaat heb vervuld”, aldus Schevenels, die eerder al BCZ-voorzitter was tijdens de periode 2003-2007. “Samen met de raad van bestuur heb ik onze federatie verder kunnen laten groeien en professionaliseren op het vlak van duurzaamheid, communicatie en export.”

Hij is dan ook blij dat hij de zuivelsector en BCZ heeft zien evolueren tijdens zijn voorzitterschap. “De zuivelindustrie neemt volwaardig deel aan het maatschappelijk debat. Ik heb de nieuwe dynamiek met een ‘boom’ aan investeringen en een forse uitbreiding en upgrading van onze verwerkingscapaciteit mogen meemaken. Ook de moeilijke periodes die onze melkleveraars de afgelopen tijd doormaakten, heb ik intens mee beleefd”, zo zei Jean-Marc Schevenels tijdens de algemene vergadering van BCZ.

Luc Van Impe werd als zijn opvolger aangeduid door de raad van bestuur. De bestuurders beslisten ook om te kiezen voor kortere mandaten met een grotere rotatie zodat Van Impe twee jaar aan zal blijven als voorzitter van BCZ in plaats van de vier jaar die voordien gebruikelijk was. “Met mijn aanstelling heeft de raad van bestuur het signaal gegeven dat het voorzitterschap niet het monopolie hoeft te zijn van de grotere bedrijven en dat ondernemerschap een waarde is die hoog in het vaandel wordt gedragen”, stelde Van Impe.

Olympia is immers één van de weinige familiale zuivelfabrieken die ons land nog rijk is. Jaarlijks verwerkt de zuivelfabriek uit het Vlaams-Brabantse Herfelingen ongeveer 100 miljoen liter melk tot een uitgebreid gamma hoogwaardige zuivelproducten. Op die manier slaagt Olympia erin om een bijzondere plaats in te nemen op de steeds internationalere zuivelmarkt. Maar tot een trendbreuk in de werking van BCZ zal zijn aanstelling niet leiden, verzekerde Van Impe.

“Onze prioriteiten hangen niet af van de keuze van de voorzitter, maar worden in de raad van bestuur vastgelegd. We blijven dus verder inzetten op het faciliteren van de economische dynamiek in onze zuivelindustrie. Daarbij is export van toenemend belang. Het streven naar een verdere verduurzaming van de ganse zuivelketen blijft één van onze topprioriteiten. We willen verder de nutritionele troeven van onze zuivelproducten als onderdeel van een duurzaam voedingspatroon, onder de aandacht brengen. De ingeslagen weg van de proactieve communicatie zal verdergezet worden”, verzekerde de kersverse voorzitter.

De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie vertegenwoordigt de zuivelindustrie in België. BCZ is zeer representatief: de leden van BCZ zijn goed voor 98 procent van de melkophaling en voor ruim 95 procent van de omzet van de zuivelindustrie. In 2016 realiseerde die zuivelindustrie een omzet van vijf miljard euro. Hiervan wordt 55 procent uitgevoerd. De sector levert rechtstreeks werk aan 5.715 personen. Tot 2015 investeerde de sector zwaar, tot 50 procent boven het normale niveau.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via