nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.03.2019 Luxemburg zet leger in om hek te bouwen

Het leger van het Groothertogdom Luxemburg installeert in sneltempo een hek aan de grens met België om de Afrikaanse varkenspest buiten te houden. Voorlopig werd in het Groothertogdom nog geen enkele besmetting vastgesteld. Van de 131 afgeschoten everzwijnen bleek geen enkele besmet. De bouw van het hek is bedoeld als preventieve maatregel. Vooral voor de inwoners van het dorpje Linger, vlak aan de Belgische grens, was het toch even schrikken toen vier militaire voertuigen stopten om la clôture, de afsluiting, te plaatsen. “We wisten van niets”, citeert De Standaard Elise Lorentz, een gepensioneerde vrouw die vlak naast het nieuwe hek woont. “Dat ze het maar rap weer meenemen, hun hek.”

Dat het hek snel weer zal verdwijnen, is volgens luitenant-kolonel Hansen, die de operatie leidt, ijdele hoop. “Het plan is om het zeker vijf jaar te laten staan.” Met twintig militairen zijn ze eraan bezig. “En daar komen er volgende week nog bij”, zegt Hansen. Het hek wordt in eerste instantie zo'n 10 kilometer lang, tot aan de Ikea in Aarlen. Maar er zijn al plannen om nog verder te bouwen. “We hebben zeker nog een maand werk.”

Aan de grens met Belgisch Luxemburg werden reeds 131 everzwijnen afgeschoten. Geen enkel exemplaar bleek besmet en dat wil het land Luxemburg zo houden met de bouw van het hek. De reacties op die plannen zijn verdeeld. Cedric Flamini, een dertiger die in de buurt woont, heeft er geen vertrouwen in. “Wat ik ervan vind? Débile. Een dom idee, volledig nutteloos. Er is maar één zwakke plek of één gat in dat hek nodig en de everzwijnen zijn erdoor.” 

Landbouwer Camille Niederkorn is wel tevreden met het hek. Hij heeft verschillende weides langs de nieuwe afsluiting liggen waar hij zijn kalveren kweekt. “De maatregel komt wel laat, maar bon, ik ben content. Al moet ik nu veel meer poorten open- en dichtdoen als ik naar mijn weides ga.” De Luxemburgse landbouwer heeft wel een andere frustratie. “De communicatie, niemand wist iets. En plots staan ze hier dan.”

Aan de Belgische kant van de grens is er meer commotie. “Waarom installeren ze dat nu? Er wordt al maanden en jaren over gepraat”, zegt Marc Hanzir. Hij woont in Guerlange, een dorpje op amper een kilometer van de grens met Luxemburg. Volgens hem waren de Fransen nog relatief op tijd met hun afsluiting, maar de Luxemburgers zijn gegarandeerd te laat. “Een everzwijn wacht niet netjes aan de grens om te kijken of hij binnen mag, hoor.”

Luitenant-kolonel Hansen antwoordt voorzichtig op de vraag of hij de installatie van zo'n hek zinvol vindt. “Ik denk dat het nuttig kan zijn, maar alleen in combinatie met andere maatregelen. Ik vind dat alle everzwijnen in de grensstreek doodgeschoten moeten worden, anders is het zinloos.” Het lijkt erop dat ‘la clotûre’ nog een tijdje het gespreksonderwerp bij uitstek zal zijn bij onze Luxemburgse buren.

Bron: De Standaard

Beeld: Henri van Vliet

Volg VILT ook via