nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.11.2017 Maasvallei Limburg nieuwe appellatie Vlaamse wijnbouw

De Vlaamse wijnbouw heeft er een nieuwe appellatie bij. Het gebied rond de Maasvallei mag zich voortaan aanprijzen als een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Dat meldt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw. De nieuwe appellatie is bijzonder omdat het gaat over een grensoverschrijdend gebied dat zich uitstrekt van het Belgische Lanaken, Maasmechelen en Maaseik tot in Nederlands Limburg. “Daar mogen we best trots op zijn”, aldus minister Schauvliege. 

Naast de Hagelandse, de Haspengouwse, de Heuvellandse en de Vlaamse mousserende kwaliteitswijn heeft Vlaanderen er een vijfde Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) voor wijn bij: Maasvallei Limburg, die een deeltje Belgisch en een deeltje Nederlands Limburg omvat. De aanvraag die door minister Schauvliege bij de Commissie werd voorgelegd is nu definitief goedgekeurd. Het juridisch besluit wordt in december officieel gepubliceerd.

Om aanspraak te kunnen maken op een dergelijke Europese bescherming, hebben de aanvragers het verband aangetoond tussen het gebied rond de Maasvallei en de smaak van de wijn. De Maas heeft historisch gezorgd voor de afzet van lokale grindpakketten in de bodem, wat zich vertaalt in wijn met een minerale smaak en fijne zuren. De afzet van leem en zandleem resulteert dan weer in een goede drainage van het hemelwater.

Daarnaast is op basis van meteorologische gegevens aangetoond dat dit gebied geniet van een zeer mild microklimaat en dat het behoort tot een van de droogste gebieden van de Benelux. Bovendien zorgt de aanwezigheid van de Maas, de grindplassen en het Kempisch plateau, voor stabilisatie van de temperatuur. Dat wil zeggen dat deze streek geen extreme zomerhitte kent en ook zelden een extreem vernietigende voorjaarsvorst. De geteelde druivenrassen werden ook specifiek geselecteerd voor dit gebied.

Wijn uit de Limburgse Maasvallei geniet nu dezelfde bescherming als bijvoorbeeld champagne, balsamicoazijn of gorgonzolakaas. Dit betekent dat de Beschermde Oorsprongsbenaming Maasvallei Limburg enkel mag gebruikt worden indien de wijn geproduceerd is in het afgebakend geografisch gebied en de bepalingen in het productdossier zijn gevolgd. De producenten genieten dus van een juridische bescherming tegen namaak of misbruik van de naam.

De Belgische wijnbouw kent de laatste jaren een sterke groei. Het totale areaal bedroeg in 2016 zo’n 260 hectare, wat een verdubbeling is tegenover 2010. “We mogen oprecht trots zijn dat de Europese Unie de wijn uit de Maasvallei Limburg voortaan beschermd”, aldus Schauvliege. “Dit dossier heeft een hele weg afgelegd en veel inzet en energie gevergd van de initiatiefnemers. Ik wens de bestuursleden en de voorzitter van de vzw Wijnbouwers Limburgse Maasvallei uitdrukkelijk te feliciteren. Vanuit het beleid hebben we er altijd in geloofd dat dit unieke Belgisch-Nederlandse project een goede slaagkans had en samen met mijn Nederlandse collega heb ik er mijn schouders onder gezet. Het glas kan nu worden geheven op deze goede afloop.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via