nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.08.2018 Maatregelen versoepeld maar pluimveeziekte duikt op

Een dag nadat het Federaal Voedselagentschap (FAVV) de maatregelen tegen de ziekte van New Castle versoepelde, is een nieuwe besmetting vastgesteld bij sierpluimvee van een hobbyhouder in Momignies, provincie Henegouwen. De besmetting komt bovenop de al 19 gekende besmettingen - 16 bij hobbyhouders en drie op professionele pluimveebedrijven - die sinds 26 april werden vastgesteld.

“Vanaf 1 augustus mogen professionele pluimveehandelaars opnieuw deelnemen aan commerciële verzamelingen van pluimvee en hobbypluimvee, met inbegrip van markten, en verkopen aan hobbyhouders”, kondigde het Federaal Voedselagentschap begin deze week aan. Een dag na de versoepeling van de maatregelen werd een nieuw geval van de ziekte van Newcastle vastgesteld, deze keer bij een hobbyhouder in de provincie Henegouwen.

Rond de besmetting bij de hobbyhouder is een beschermingsgebied met een straal van 500 meter afgebakend. Daarin gelden een aantal maatregelen. “Elke houder van pluimvee of duiven moet een inventaris van zijn dieren aan de burgemeester overmaken”, laat het FAVV weten. “Daarnaast moet elke houder zijn pluimvee en duiven laten vaccineren of een bewijs van een recente geldige vaccinatie voorleggen, is er een vervoersverbod voor pluimvee en duiven en er mogen geen verzamelingen met vogels worden georganiseerd.” De maatregelen gelden gedurende ten minste 21 dagen.

Ondertussen heeft het FAVV de maatregelen rond de besmetting die in juni was vastgesteld bij een hobbyhouder in Theux, in de provincie Luik, opgeheven. Het agentschap heeft maandag ook de zones aangepast die begin juli werden afgebakend in Zulte (Oost-Vlaanderen). “In een deel van deze zone Zulte werden de maatregelen versoepeld”, aldus het FAVV. De afgelopen weken heeft het Voedselagentschap de maatregelen rond zes besmettingen bij hobbyhouders volledig opgeheven en de zones rond de professionele uitbraak in Haaltert (Oost-Vlaanderen) aangepast.

Bron: Belga

Volg VILT ook via