Machineverkopers verwachten dit najaar impact corona

De invloed van de coronacrisis op de verkoop van landbouwmachines blijft vooralsnog beperkt, maar de echte impact komt wellicht later op het jaar. Dat zegt Fedagrim bij de voorstelling van het economisch dossier over de verkopen van landbouwmachines en staluitrusting. “De verkoop van uitrusting staat op dit moment van het jaar sowieso op een laag pitje. Maar vanaf het najaar verwachten de coronacrisis zeker te voelen in onze verkoop”, klinkt het.
22 april 2020  – Laatste update 23 april 2020 7:30

De invloed van de coronacrisis op de verkoop van landbouwmachines blijft vooralsnog beperkt, maar de echte impact komt wellicht later op het jaar. Dat zegt Fedagrim bij de voorstelling van het economisch dossier over de verkopen van landbouwmachines en staluitrusting. “De verkoop van uitrusting staat op dit moment van het jaar sowieso op een laag pitje. Maar vanaf het najaar verwachten de coronacrisis zeker te voelen in onze verkoop”, klinkt het.

Investeringen zijn vaak gebonden aan de conjunctuur in de verschillende land- en tuinbouwsectoren. Aangezien een aantal sectoren zwaar getroffen zijn door de impact van het coronavirus, denk maar aan de aardappelteelt of de zuivelsector, kan verwacht worden dat dit ook invloed zal hebben op de investeringen in deze sectoren. Voorlopig is dit nog niet te voelen in de verkoop van landbouwmachines en stalmateriaal.

“Het voorjaar is voor ons altijd een kalme periode. De voorjaarswerkzaamheden zijn volop aan de gang en dan hebben landbouwers geen tijd voor nieuwe investeringen. Bovendien zijn de verkopen voor deze periode al gerealiseerd”, zeggen Tim Aerts van de firma Aerts Rapide en Elie Verhaeghe van Grimme. Waar minder gerust zijn ze over de toekomst. “Wat met de zomer en het najaar, dan zullen we de impact zeker voelen, zeker gezien de moeilijkheden in onder meer de aardappel- en zuivelsector.”

De verdelers van landbouwmachines zien zich geconfronteerd met andere problemen. “De uitdaging ligt er voor ons in om op dit moment alle machines tijdig geleverd te krijgen. We beseffen nu al dat dit niet voor alle machine zal lukken. Bovendien moesten we ook op zoek naar een oplossing voor tractoren die nog moesten gekeurd worden, maar die hebben nu een tijdelijke vrijstelling gekregen”, legt Joost Merckx van Merckx machines uit.

Ook de werkplaatsen moesten grondig worden aangepast om de voorwaarden op vlak van social distancing na te kunnen leven. “Daarnaast zien we ook een probleem voor de levering aan openbare besturen. Die leveringen staan ‘on hold’ en dat betekent ook dat wij als dealer op ons geld moeten wachten, terwijl wij de machines wel al betaald hebben”, stelt Merckx. Tot slot staat ook de verkoop van tweedehandsmateriaal op een laag pitje.

Frederik Audenaert van de firma Fullwood Packo ziet al een duidelijke directe impact van de coronacrisis. “In onze sector is de verkoop van hygiëneproducten sterk toegenomen. Niet alleen veehouders kopen er meer aan, we zien ook veel meer vraag vanuit de zorgsector. Het gaat immers om dezelfde producten. Vandaag kan onze productie de vraag niet volgen”, stelt Audenaert. “De verkoop van melkuitrusting lijdt vandaag nog niet onder de crisis. Ik vrees vooral voor de verkoop in 2021.” Aan de aankoop van een nieuwe melkuitrusting gaat immers een lang beslissingstraject vooraf. Wie al ver in dat traject zit, zal niet meteen geneigd zijn de aankoop plots uit te stellen.

Als CEO van Altez Group ziet Johan Colpaert, tevens voorzitter van Fedagrim, dat ook de stallenbouw te lijden heeft onder de coronacrisis. “Onze productie en alle werven hebben eerst gedurende twee weken stil gelegen. Intussen zijn we terug opgestart, maar volledig operationeel zijn we nog niet. De meeste buitenlanders die bij ons actief zijn, zijn terug naar huis gegaan. Dus zijn we op dit moment onderbezet”, stelt hij.

Net als Audenaert gaat hij ervan uit dat bouwplannen die al vergevorderd zijn, ook uitgevoerd zullen worden. “Wat wel voor problemen kan zorgen, is de beslissing van de overheid om de vergunningstermijn voor nieuwe projecten te verlengen. In totaal krijgen lokale besturen door de coronacrisis twee keer 30 dagen extra om zich uit te spreken over een vergunningsaanvraag. Dat brengt de termijn op zes maanden, wat behoorlijk lang is.” Tegelijk is Colpaert ervan overtuigd dat andere landbouwers voorzichtiger zullen zijn en hun plannen nog een tijdje in de koelkast zullen plaatsen. 

De verkopers van tuinmateriaal zijn wel zwaar getroffen door de coronacrisis. Fedagrim liet eerder al weten dat zij naar de Raad van State trekken om de beslissing om tuincentra te openen, maar tuinspeciaalzaken niet, aan te vechten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek