nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2018 Macron hamert op dialoog in agrovoedingsketen

Frans president Emmanuel Macron heeft sancties aangekondigd tegen actoren in de agrovoedingsketen die ‘het spel van de dialoog’ niet willen spelen. Tegen september wil de president gemeenschappelijke prijsindicatoren vinden, één van de rode lijnen in zijn nieuwe voedselwetgeving. “We willen dat die prijsindicatoren door de sectoren naar voren worden gebracht, omdat het hun verantwoordelijkheid is. Dus praat met elkaar", zei landbouwminister Stéphane Travert.

“Boeren zijn niet zielig omdat ze geen geld verdienen, maar omdat ze hun keten met verwerkers en detaillisten niet georganiseerd hebben”, zo sprak Frans president Emmanuel Macron 1.000 jonge boeren toe begin dit jaar. De boodschap van de president naar zijn boeren wordt steeds duidelijker. “Ik help u, maar u moet een moderne ondernemer worden die samen met de keten onderscheid maakt. Ik zorg voor de regels die minderwaardig product niet op onze markt laten komen.”

De maatregelen van Macron bestaan uit een steunpakket van 5 miljard euro om 3 beleidspunten te realiseren: toegevoegde waarde, openheid en de planeet. De Franse landbouw moet zich onderscheiden op basis van toegevoegde waarde in de keten van toeleverancier en boer, via verwerkers tot de supermarkt. Dat zal 'groen' moeten en op basis van hoge kwaliteitsstandaarden. Met die eisen moet de Franse voedselketen zich in open markten staande kunnen houden.

“We hebben een stevige ambitie voor de Franse landbouwsector: boeren in staat stellen om waardig van hun werk te leven”, zegt Frans landbouwminister Stéphane Travert. “Het is duidelijk dat wanneer de sectoren niet voldoen aan de voorwaarden om die ambitie uit te voeren, dat we enkele wijzigingen doorvoeren aan de doorverkoopdrempel en promoties limiteren.”

De Franse overheid eist dat goederenketens afspraken maken over de kosten van productie-indicatoren, die zullen vervolgens dienen als basis voor de prijszetting, zodat er niets meer met verlies kan worden verkocht. Maar landbouwers zouden graag zien dat de staat een beveiliging instelt om te voorkomen dat de machtigste actoren - distributeurs en verwerkers - hun wil opleggen.

Bron: Le Figaro / Le Monde

Volg VILT ook via