nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.07.2014 Maïswortelboorder bezorgt 65 boeren teeltverbod maïs

Naar aanleiding van de ontdekking van vier maïswortelboorders in een veld in Diegem hebben 65 landbouwers in de ruime omgeving van de luchthaven van Zaventem het verbod gekregen om komend voorjaar nog maïs te planten. Die maatregel moet volgens het Voedselagentschap voorkomen dat de gevaarlijke kever volgend jaar ook nog opduikt. De maïswortelboorder kan in maïsvelden grote schade aanrichten.

Het is de eerste keer sinds 2004 dat de maïswortelboorder gesignaleerd wordt in België. Het diertje drong in de jaren 90 via Servië Europa binnen en heeft zich intussen geïnstalleerd in een groot deel van de EU. Maïswortelboorders kunnen tot 90 procent van de oogst op een perceel vernietigen. Nu vorige week donderdag vier kevers werden aangetroffen op een perceel aan het kerkhof van Diegem heeft het Voedselagentschap een focus- en een veiligheidszone afgebakend.

In de focuszone die in een diameter van één kilometer rond het betrokken perceel ligt, moet alle maïs zo snel mogelijk besproeid worden met insecticide. In dit geval gaat het naast het perceel waar de diertjes werden aangetroffen, slechts om één ander perceel dat eigendom is van dezelfde landbouwer. De veiligheidszone omhelst de gemeenten Steenokkerzeel, Grimbergen, Zaventem, Kraainem en enkele Brusselse gemeenten die ten noorden en ten oosten daarvan liggen.

In die zone wordt momenteel op zowat 300 percelen maïs geteeld door nog eens 64 andere landbouwers. Zij mogen volgend jaar geen maïs meer telen op hun percelen in de veiligheidszone om te voorkomen dat de kever er ook volgend jaar opduikt. Bovendien moeten er op 20 percelen in de zone vallen, houten plaatjes met lijm en voorzien van een lokstof, geplaatst worden om na te gaan of de maïswortelboorders zich al verspreid hebben. Is dat het geval, dan wordt de veiligheidszone uitgebreid.

De landbouwers in het gebied zijn niet blij met deze maatregel. “Het is heel jammer dat we hier opnieuw de dupe van zijn. We hebben de diertjes niet naar hier gebracht, maar we moeten er wel voor boeten”, klinkt het. Een andere landbouwer is niet te spreken over het feit dat hij via de pers moet vernemen dat de maïswortelboorder opnieuw in het land is. “Van het Voedselagentschap hoorden we nog niets. Dat is een regelrechte schande, want de kever kan voor heel veel schade zorgen.” Volgens het Voedselagentschap worden alle betrokken landbouwers eerstdaags geïnformeerd.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Cofabel

Volg VILT ook via