nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.09.2018 Malmström opgetogen over eerste resultaten van CETA

De Europese Commissie gaat prat op de positieve resultaten van het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada dat de eerste verjaardag van zijn voorlopige inwerkingtreding viert. "De uitvoer is globaal gestegen en zelf geëxplodeerd in meerdere sectoren", stelt commissaris voor Handel, Cecilia Malmström. Zij brengt deze week een bezoek aan Canada om de vorderingen te evalueren. CETA heeft niet alleen vrijwel alle douanerechten geschrapt, de overeenkomst heeft volgens de EU-commissaris ook bijgedragen aan een beter ondernemersklimaat tussen de EU en Canada.

Volgens de Europese Commissie tonen de laatst beschikbare statistieken (over de periode oktober 2017 - juni 2018) dat de uitvoer naar Canada met 7 procent is toegenomen. Bepaalde sectoren doen het bijzonder goed. De uitvoer van machines, die goed is voor een vijfde van de totale uitvoer van de EU naar Canada, steeg met meer dan 8 procent. De export van farmaceutische producten en meubelen nam met 10 procent toe, van parfums en cosmetica met 11 procent, van fruit met 29 procent en van chocolade met zelfs 34 procent.

Terwijl de Italiaanse regering weigert het verdrag te ondertekenen, wijst de Commissie erop dat hamproducent San Daniele zijn uitvoer met 35 procent zag stijgen en de Italiaanse landbouwproducten een uitvoergroei van 7,4 procent kenden. De Commissie citeert ook de Belgische chocoladeproducent Smet, die net zijn eerste winkel in het Canadese Ontario opende als antwoord op de toenemende vraag naar zijn producten: "door het schrappen van de 15%-invoerrechten is onze verkoop met een vijfde toegenomen in vergelijking met vorig jaar".

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: chocolaterie Smet

Volg VILT ook via