nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.02.2015 Marc Bollaert wint Ivan Tolpe prijs met mestscheider

Varkenshouder Marc Bollaert uit Beervelde mocht donderdag de eerste ‘Ivan Tolpe prijs’ in ontvangst nemen voor de ontwikkeling van een nieuw type mestscheider. Met deze prijs bekroont het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) innovaties op vlak van mestverwerking. Er was ook een Lifetime Achievement Award voor Ivan Tolpe voor zijn grote verdienste aan de mestverwerking. Tolpe overleed eind 2013 tijdens een ongeval op zijn bedrijf. Zijn familie kwam de prijs in ontvangst nemen.

Met deze prijs wil VCM een eerbetoon brengen aan Ivan Tolpe. “Een landbouwer en ondernemer in hart en nieren. Hij baatte zeven varkensbedrijven en drie mestverwerkingsinstallaties uit. In 1999 bouwde hij als eerste een biologische mestverwerkingsinstallatie in Vlaanderen en daarna zette hij verder in op innovatie binnen deze sector. Zo richtte hij in 2007 samen met professor Meers van de Universiteit Gent de vennootschap Innova Manure op, waaruit drie spin-offbedrijven ontstonden”, aldus VCM. Om die reden kreeg de man ook een ‘Lifetime Achievement Award’. Deze prijs werd in ontvangst genomen door zijn weduwe Carine Decloedt en zoon Gianni Tolpe.

De Ivan Tolpe prijs zelf ging naar Marc Bollaert. Hij ontwikkelde een nieuw type mestscheider met zeefschijven die zowel varkens- als rundermest kan scheiden en een hoog scheidingsrendement haalt. Door dit nieuwe systeem moet er minder ruwe mest naar de mestverwerkingsinstallatie vervoerd worden waardoor kan bespaard worden op transportkosten. Bovendien worden meer vaste deeltjes uit de vloeibare mest gehaald. Dat zorgt ervoor dat er meer fosfaat en stikstof in de dikke fractie terechtkomt.

De mestscheider van Marc Bollaert werd verkozen boven de doctoraatstudie van Wouter Saeys die het potentieel van een mobiele VIS/NIR spectrofotometer onderzocht voor het online meten van de samenstelling van varkensmest. Ook constructiebedrijf Detricon moest met een installatie die de aanwezige ammoniumstikstof in mest recupereert via een stripping/scrubbing proces waarbij kunstmeststof geproduceerd wordt, de duimen leggen voor Bollaert.

De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door VCM aan de indiener van een innovatieve techniek die bijdraagt tot een meer duurzame, kostenefficiënte mestverwerking. Aan de prijs is een bedrag van 2.000 euro verbonden. Marc Bollaert mag zijn mestscheider ook voorstellen op de internationale conferentie rond mestverwerking die VCM organiseert.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: VCM

Volg VILT ook via