nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.08.2016 "Maximumbedrag Rampenfonds vaak ontoereikend"

Er gaan stemmen op om het maximumbedrag dat per schadedossier kan ingediend worden bij het Rampenfonds, te verhogen. Momenteel ligt de grens op 114.000 euro per dossier, maar het noodweer van juni maakt duidelijk dat dit in vele gevallen te weinig is. “Er zijn landbouwers en fruittelers die door de wateroverlast van 23 en 24 juni alles zagen verloren gaan. Dan kom je met 114.000 euro niet toe”, verduidelijkt Hilde Vautmans (Open Vld), schepen van Landbouw in Sint-Truiden.

In totaal zorgde het noodweer van 23 en 24 juni in de regio Sint-Truiden, Wellen, Borgloon en Lommel voor meer dan 75 miljoen euro schade. In Sint-Truiden alleen al zijn 200 landbouwers en 750 particulieren getroffen. “Wij hebben als gemeente onze aanvraag ingediend om de uitzonderlijke weersomstandigheden van die dagen te erkennen als ramp, maar het staat vast dat de regering meer zal moeten doen”, beweert Vautmans. “Het is deze keer niet de vraag of het erkend kan worden als ramp, wel hoeveel de getroffen mensen gaan krijgen.”

De schade is volgens de Open Vld-schepen in vele gevallen zodanig groot, dat heel wat getroffenen niet zullen toekomen met het maximumbedrag van 114.000 euro om alle schade te vergoeden. Daarom roept Vautmans alle politici op om bij de Vlaamse regering aan te dringen om het maximumbedrag per schadedossier te verhogen.

Op het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor het Rampenfonds, laat men weten dat de kans klein is dat op die vraag kan worden ingegaan. “Schade die al heeft plaatsgevonden, wordt behandeld volgens de spelregels die al gelden. Het lijkt me dan ook weinig waarschijnlijk dat daaraan geraakt wordt”, zegt woordvoerder Mark Andries. “Er wordt wel gepraat om een aantal wijzigingen door te voeren, zoals de verhoging van het bedrag van de franchise, maar dat is dan voor schadegevallen in de toekomst.”

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via