nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.07.2019 Meer dan 820 miljoen mensen in de wereld lijden honger

Het aantal mensen in de wereld dat niet genoeg te eten heeft, is vorig jaar opnieuw gestegen tot 821,6 miljoen mensen. Dat blijkt uit een studie van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Anderzijds zijn er 830 miljoen mensen met obesitas. “Na jarenlange dalingen is het hongerprobleem sinds 2015 weer groter aan het worden”, laat FAO weten. “De aantallen zitten terug op het niveau van 2010-2011.” De honger neemt toe in bijna heel Afrika en - in mindere mate - in Latijns-Amerika en Zuidwest-Azië.

Van de totale wereldbevolking beschikt 10,8 procent over te weinig voedsel. In Oost-Afrika is dat zelfs meer dan 30 procent van de bevolking. Het wordt volgens het rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties dan ook ‘een immense uitdaging’ om de VN-millenniumdoelstelling nog te halen om honger tegen 2030 uit de wereld te bannen.

In de studie wordt het verband tussen economie en ondervoeding verder onderzocht. “In veel landen waar de economie vertraagt of stilvalt, stijgt het aantal mensen dat honger lijdt”, aldus FAO. “Economische schokken zijn doorgaans belangrijke secundaire en tertiaire factoren die de ernst van een voedselcrisis verlengen en verergeren, vooral in landen die acute voedselonzekerheid ervaren en dringende humanitaire hulp nodig hebben.”

Het rapport geeft twee adviezen. Eén op de korte termijn: landen moeten de inkomens van hun burgers beschermen; en één op de lange termijn: landen moeten verstandig investeren in perioden van economische hoogconjunctuur om economische kwetsbaarheden en ongelijkheden te verminderen

Bij de voorstelling van het rapport wees FAO-directeur José Graziano da Silva op nog een ander voedingsprobleem: obesitas. Overgewicht en obesitas nemen in bijna alle landen toe en dragen wereldwijd bij aan 4 miljoen doden. Schoolgaande kinderen en volwassenen, die wonen in regio’s met een groeiende economie maar zelf moeilijk toegang hebben tot voedsel, lopen het risico om obesitas te ontwikkelen. "Wellicht zijn er 10 miljoen meer mensen die obees zijn dan dat er ondervoed zijn", legde hij uit. "De aantallen zijn enorm en het probleem groeit razendsnel."

In een reactie klaagt de ngo Oxfam aan dat het hongerprobleem van de politieke agenda is verdwenen. "Regeringen moeten samen dringend nieuwe strategieën uitwerken die de belangrijkste oorzaken van honger aanpakken: de klimaatcrisis, conflicten en een mondiaal voedselsysteem dat commerciële belangen verkiest boven duurzame landbouw en de rechten van hongerige gemeenschappen en kleinschalige boeren", zegt Winnie Byanyima, algemeen directeur van Oxfam International.

Meer weten? Klik hier.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: FAO - Junior D'Kannah

Volg VILT ook via