nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.07.2019 Meer groen in de stad zou hitte draaglijker maken

De vereniging BOS+ eist dat de komende Vlaamse regering werk maakt van een grootschalige vergroening van steden en dorpen. Bomen hebben een sterk verkoelend effect en kunnen de temperaturen met meerdere graden doen dalen. Op korte termijn zijn volgens BOS+ minstens zes miljoen bomen nodig om "op een ecologische en verantwoorde manier de temperaturen leefbaarder te maken bij hittegolven". Bomen bieden in steden niet alleen schaduwplekken, maar verdampen ook water waardoor ze de omgeving verkoelen, stelt de organisatie in een persbericht.

"In de open ruimte, in villawijken in het groen en in bos- en natuurgebieden blijft de temperatuur nog redelijk binnen de perken. Maar door de verharding en het gebrek aan groen en water in sommige stadsdelen wordt de warmte tijdens een hittegolf in steen, beton en roofing opgeslagen, en daar zeer lang vastgehouden", verklaart directeur van BOS+ Bert De Somviele. "Als gevolg hiervan is er een verschil dat kan oplopen tot maar liefst 10 graden Celsius tussen de hitte-eilanden in de stad en het groenere buitengebied. Terrwijl het 's nachts op het platteland afkoelt, blijft het verstikkend warm in de hitte-eilanden van de stad."

Om de steden bij hittegolven leefbaarder te maken, moeten volgens BOS+ op korte termijn minstens zes miljoen bomen geplant worden. "De 20 warmste jaren ooit gemeten in ons land werden allemaal opgetekend tijdens de voorbije 30 jaar. We krijgen dus vandaag al te maken met steeds frequentere en intensere hittegolven en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen", waarschuwt Bert De Somviele. "Bij elke hittegolf piekt niet alleen het ziekteverzuim en zakt de economische productiviteit, maar stelt men telkens ook een piek in mortaliteit vast. Een serieuze hittegolf kost meer mensenlevens dan het Belgisch wegverkeer."

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via