nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.01.2017 Meer hagen voor meer wilde bijen in Haspengouw

De voorbije maand werd in de Haspengouwse fruitstreek voor meer dan 1.700 meter aan hagen aangeplant met meer dan 5.000 stuks plantgoed om de komende jaren meer wilde bijen naar de fruitplantages te lokken. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zocht en vond daarvoor heel wat enthousiaste fruittelers bereid, de financiële steun kwam uit het Europese Interreg-spaarpotje en van de provincie Limburg. Ook in 2017 hoopt het Regionaal Landschap nog zo veel mogelijk gemengde hagen aan te planten.

Van alle land- en tuinbouwsectoren is de fruitteelt het meest afhankelijk van bestuivende insecten die ervoor zorgen dat de voorjaarsbloesems enkele maanden later mooie appels en peren opleveren. Met de financiële steun van Interreg en de provincie Limburg ging het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren op zoek naar Haspengouwse fruittelers die zich wilden engageren om de bestuiving van fruitbloesems via wilde bijen te helpen verzekeren.

Bedoeling was om meer streekeigen bijensoorten in de fruitteelt te krijgen door meer nestmogelijkheden te creëren en het voedselaanbod te verhogen. In de eerste plaats op en naast fruitplantages, maar ook met de gemeenten is samengewerkt om voor een bredere biotoop te zorgen dan enkel de fruitbomen. Vorig jaar werden bij verschillende fruittelers 800 nestblokken voor wilde bijen opgehangen. Hoe meer wilde bijen, hoe meer natuurlijke bondgenoten ook de fruittelers hebben in hun strijd tegen verschillende plagen.

“Samen met arbeiders van De Winning hebben we de voorbije maand ruim 1.700 meter gemengde hagen langs fruitpercelen geplant”, aldus gedeputeerde van Natuur en voorzitter van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren Ludwig Vandenhove. “Deze hagen kunnen uitgroeien tot plaatsen waar tal van wilde bijen en andere nuttige insecten een voedselbron en onderkomen kunnen vinden. We hopen dat nog meer fruittelers in Haspengouw en Hageland het voorbeeld van hun collega’s volgen.”

Bekijk de reportage op het VRT-journaal hier

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Volg VILT ook via