nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.02.2018 "Meer promotie voor groenten en fruit noodzakelijk"

In een brief rechtstreeks gericht aan Europees landbouwcommissaris Phil Hogan vragen het European Heart Network (EHN), de European Public Health Alliance (EPHA) en Freshfel Europe om concrete mechanismen en voldoende budget opzij te zetten om de consumptie van groenten en fruit te promoten. “Als alle Europeanen per dag 400 gram groenten en fruit eten, dan zouden jaarlijks bijna 50.000 overlijdens door hartaandoeningen voorkomen kunnen worden”, zo klinkt het.

Drie organisaties, waaronder de koepelorganisatie van de verse groente- en fruitketen Freshfel, grijpen één van de doelstellingen van het Europese landbouwbeleid aan om te pleiten voor meer promotiemiddelen voor groente en fruit. “Het GLB heeft een rol te spelen in de promotie van gezonde voeding om obesitas en ondervoeding tegen te gaan”, zo klinkt de argumentatie in een brief aan eurocommissaris Phil Hogan. “Het wordt hoog tijd dat het GLB nog sterker gaat inzetten op concrete mechanismen met voldoende budget.”

“De EU onderschreef 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen”, aldus de brief. “Eén van die doelstellingen is om premature sterfte door chronische ziektes met een derde te verminderen tegen 2030. De manier waarop we voeding gaan promoten zal bepalen of we deze doelstellingen zullen realiseren, want heel wat chronische ziektes zijn dieet-gerelateerd. Als alle Europeanen per dag 400 gram groenten en fruit zouden eten, dan zouden jaarlijks bijna 50.000 overlijdens door hartaandoeningen voorkomen kunnen worden. Bij 600 gram zouden dat 135.000 overlijdens zijn.”

Freshfel verwijst naar de schoolfruitactie als goed voorbeeld, maar voegt er meteen aan toe dat veel meer inspanningen nodig zijn. De organisatie verwijst naar OESO-cijfers waaruit blijkt dat de potentiële economische schade van vier grote chronische ziektes kan oplopen tot 115 miljard euro. “Uiteraard kan het GLB alleen de hoge obesitascijfers niet oplossen, maar het kan wel een significante bijdrage leveren als de incentives juist zijn. Zo zou het GLB kunnen aanmoedigen om minder vlees te eten en meer plantaardige voeding, in volle overeenstemming met voedingsrichtlijnen en doelstellingen inzake milieu- en klimaatbeleid.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Jan Prinsen

Volg VILT ook via