nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.08.2018 Meerdere Newcastle-beschermingsgebieden vrijgegeven

Het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen meerdere zones opgeheven die werden afgebakend rond besmettingen met de ziekte van Newcastle. Het gaat om de zones Dentergem en Waregem (West-Vlaanderen), Zulte en Eeklo (Oost-Vlaanderen) en Meix-devant-Virton (Luxemburg), zo meldt het FAVV. Sinds 26 april zijn al 20 besmettingen bij kippen vastgesteld: 17 bij hobbyhouders en drie op commerciële pluimveebedrijven.

In de afgelopen weken konden de maatregelen rond 11 besmettingen van de ziekte van Newcastle bij kippen van hobbyhouders al volledig opgeheven worden, en werden ook reeds zones rond uitbraken op professionele bedrijven aangepast. De voorbije dagen was de toestand ook onder controle rond andere besmettingen en werden daarom de zone van 500 meter rond Dentergem (op 7 augustus), de zone van 10 kilometer rond Zulte (8 augustus), de zone van 500 meter rond Meix-devant-Virton (10 augustus) en de zone van 500 meter rond Eeklo (14 augustus) opgeheven. Donderdag werd ook de zone van 10 kilometer rond Waregem opgeheven.

De maatregelen in de zones rond andere besmettingen worden voorlopig niet aangepast. Ook de algemene maatregelen voor alle pluimveehouders in België blijven voorlopig ongewijzigd. Het gaat om een verbod op verzamelingen met pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels door particulieren. Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

Bron: Belga

Volg VILT ook via