nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

31.12.2018 Meest gelezen VILT-artikel uit 2018 gaat over botulisme

2018 was een bewogen jaar voor de Vlaamse landbouw. Andermaal werden boeren en tuinders geconfronteerd met stijgende kosten terwijl de prijs voor hun producten onder druk staat. Het jaar verliep extra lastig als gevolg van de maandenlange droogte en de economische impact van Afrikaanse varkenspest. Dat waren thema’s die veel belangstelling genoten op VILT.be, maar in de lijst van meest gelezen artikels uit 2018 torent er één hoog bovenuit. Het verhaal van boer Rudy uit Wuustwezel, die bijna zijn volledige rundveestapel verloor aan botulisme, werd 25.402 keer integraal gelezen. Rond Kerstmis kreeg de man slecht nieuws van federaal landbouwminister Denis Ducarme, bevoegd voor diergezondheid.

Op 1 december kopte VILT ‘Botulisme is een tijdbom die in Wuustwezel ontplofte’. De foto bij het artikel, van koeien die één voor één bezwijken in de stal, sprak boekdelen. Bijna de volledige veestapel van de Kempense boer Rudy Anthonissen bezweek in enkele dagen tijd, na het eten van een met botulisme besmette baal gras. De bacterie was in het voeder van de koeien terechtgekomen via een kadaver van een wild dier – mogelijk een dode eend langs de slootkant – dat bij de oogst tussen het gras is terechtgekomen. Wat daarna volgde, was een drama. En dat zowel emotioneel en financieel voor de veehouder in kwestie, als op vlak van dierenwelzijn. Een behandeling tegen botulisme bestaat niet zodat de koeien na verlammingsverschijnselen een pijnlijke dood stierven.

Van de ruim 200 dieren overleefden slechts acht koeien en twaalf kalfjes de uitbraak van botulisme. Mogelijk door de warme zomer, die bevorderlijk is voor de bacterie, deden zich het afgelopen jaar meerdere uitbraken voor. Als reactie op een parlementaire vraag van Kamerlid Leen Dierick vermeldt landbouwminister Denis Ducarme vier uitbraken in 2018. Dat zijn de gevallen van botulisme die officieel gemeld werden aan het Voedselagentschap, zoals de uitbraak in Wuustwezel. Dierengezondheidszorg Vlaanderen heeft weet van nog meer getroffen boerderijen, waarbij de bacterie telkens één tot maximaal tien koeien doodde.

Volksvertegenwoordiger Dierick (CD&V) wou van de federale minister van Landbouw vooral weten of er binnen het dierengezondheidsbeleid een mogelijkheid is tot vergoeding van schade door botulisme. In het licht van de klimaatopwarming, en de daardoor stijgende risico’s voor de diergezondheid, suggereerde ze ook dat de veehouderij door de overheid beter gewapend moet worden tegen de financiële consequenties. In het geval van boer Rudy zijn die bijna niet te overzien als je weet dat op de één of andere manier 180 koeien vervangen moeten worden, wat een prijskaartje heeft van pakweg 2.000 euro per dier.

Het antwoord van minister Ducarme, dat boer Rudy kort voor Kerstmis bereikte, leest weinig bemoedigend. Hij laat weten: “Er is geen enkele schadevergoeding voorzien om de verliezen met betrekking tot botulisme te compenseren.” Ook niet via het Sanitair Fonds blijkbaar, dat gespijsd wordt met bijdragen van de veehouders. In het verleden werden verliezen, niet van de veestapel maar van de vernietiging van melk, vergoed door het Sanitair Fonds. De Europese Commissie vond dat problematisch in het licht van ongeoorloofde staatssteun zodat zelfs deze schadevergoeding vandaag niet meer bestaat. Denis Ducarme zegt bereid te zijn tot overleg met de sector hieromtrent, maar hij geeft zelf aan dat een oplossing ver weg is in het licht van de houding van Europa.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Rudy Anthonissen

Volg VILT ook via