Meeste bedrijven in EU kleiner dan vijf hectare

Van de 10,3 miljoen landbouwbedrijven in de Europese Unie, zijn twee derde kleiner dan vijf hectare. De landbouwbedrijven die groter zijn dan 100 hectare (3%) nemen wel ongeveer de helft van de Europese landbouwoppervlakte in beslag. Nog opvallend, slechts 11 procent van de Europese boeren is jonger dan 40 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, verzameld tijdens de ‘EU Farm Structure Study 2016’. De studie wil de structuur van landbouwbedrijven in de EU beter begrijpen en de informatie is van belang voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
2 juli 2018  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:42

Van de 10,3 miljoen landbouwbedrijven in de Europese Unie, is twee derde kleiner dan vijf hectare. De landbouwbedrijven die groter zijn dan 100 hectare (3%) nemen wel ongeveer de helft van de Europese landbouwoppervlakte in beslag. Nog opvallend, slechts 11 procent van de Europese boeren is jonger dan 40 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat, verzameld tijdens de ‘EU Farm Structure Study 2016’. De studie wil de structuur van landbouwbedrijven in de EU beter begrijpen en de informatie is van belang voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

In 2016 was meer dan 171 miljoen hectare van het Europees grondgebied bestempeld als landbouwgrond. Omgerekend is dat zo’n 40 procent van de totale oppervlakte van de Europese Unie. Op die oppervlakte verbouwen 10,3 miljoen landbouwbedrijven allerlei soorten gewassen. Een derde van alle Europese landbedrijven bevindt zich in Roemenië. Een ander derde is terug te vinden in Polen (14%), Italië (10%) en Spanje (9%). De meeste van die bedrijven zijn echter klein: 65 procent van de Europese landbouwers bezit minder dan vijf hectare grond.

Uit de studie blijkt ook dat landbouw in de EU onderverdeeld kan worden in drie categorieën: de zelfvoorzienende landbouw, waar de nadruk ligt op het produceren van zoveel mogelijk voedsel voor eigen gebruik; kleine en middelgrote landbouw, waar vooral familiebedrijven voorkomen; en grote landbouwbedrijven. Die grote landbouwbedrijven (3%) hebben ongeveer de helft van de Europese landbouwgrond in handen en produceren elk een standaard output van 250.000 euro.

De grote bedrijven zijn talrijk terug te vinden in Luxemburg (52% van de boerderijen), Frankrijk (41%), het Verenigd Koninkrijk (39%) en Denemarken (35%). Landbouwbedrijven in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn samen goed voor de helft van de standaard output voortgebracht door landbouw. In 2016 telde België 36.890 landbouwbedrijven, goed voor 1.354.250 hectare landbouwgrond en een gezamenlijke standaard output van 8.037.986.420 euro. Over heel Europa telt Roemenië het meest landbouwbedrijven (3,4 miljoen), heeft Frankrijk het meest landbouwgrond (27,8 miljoen hectare) en is Frankrijk ook koploper op het gebied van standaard output (61,3 miljard euro).

De studie bevestigde ook het probleem van vergrijzing op het platteland. In 2016 was slechts 11 procent van de 10,3 miljoen landbouwers/bedrijfsmanagers jonger dan 40 jaar. Een derde van de Europese landbouwers was ouder dan 65 jaar. Jonge boeren zijn vooral schaars in Cyprus (3,3% van alle landbouwers), Portugal (4,2%) en het Verenigde Koninkrijk (5,3%). In Oostenrijk (22,2%), Polen (20,3%) en Slovakije (19%) zijn er dan wel meer jongeren te vinden in de landbouwsector. Jonge landbouwers leiden over het algemeen wel grotere bedrijven met meer land en vee.

Het rapport kan je hier raadplegen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek