nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.04.2019 Meldpunt voor nestjes dode mezen

Burgers die nestjes met dode kool- of pimpelmezen aantreffen in hun tuin, kunnen dat melden aan tuindersvereniging Velt en Vogelbescherming Vlaanderen en de nesten bewaren voor onderzoek. Aanleiding is de plotse hoge sterfte onder mezenjongen. De twee vzw's willen het fenomeen diepgaander onderzoeken. Onderzoek in Nederland leverde aanwijzingen op dat in stedelijk gebied het gebruik van pesticiden een oorzaak kan zijn van de sterfte bij jonge kool- en pimpelmezen. Er wordt met name gekeken naar insecticiden die worden ingezet voor de bestrijding van de buxusmot.

Het onderzoek bij onze noorderburen gebeurde door het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM). "Er werden residu's teruggevonden van verschillende insecticiden in de dode mezenjongen, ook van insecticiden die worden ingezet tegen de buxusmot", zegt Geert Gommers, pesticidenspecialist bij Velt. Hij benadrukt dat er aanwijzingen zijn van de kwalijke rol van insecticiden, nog geen bewijzen.

"Vorig jaar ontvingen wij veel meldingen van mislukte broedpogingen, vooral van kool- en pimpelmezen", klinkt het bij Vogelbescherming Vlaanderen. "Vaak werd een link gelegd met een buur die enkele dagen voordien insecticiden gebruikte in een poging zijn geliefde buxusplanten te redden. Stierven de jongen doordat ze vergiftigde rupsen aten? Dat willen we weten."

Daarom slaan Velt en Vogelbescherming Vlaanderen de handen in elkaar voor een burgerwetenschapsproject dat het mysterie kan helpen uitklaren. Ze roepen burgers op om nestjes dode mezen te melden. Je moet dan wel bereid zijn om de beestjes een tijdje in een plastic zakje te bewaren in je diepvriezer voor het onderzoek. De initiatiefnemers zorgen er dan voor dat de kadavers in een labo getest worden op de aanwezigheid van pesticiden.

Meer info: SOS Mezen

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Velt & Vogelbescherming Vlaanderen

Volg VILT ook via