nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.09.2018 Melkcafé zorgt voor een ongedwongen kennisuitwisseling

Op maandag 10 september organiseren Hooibeekhoeve en ILVO voor de tweede keer een zogenaamd ‘Melkcafé’. Deze keer vindt de informatieavond plaats in en rond de melkveestallen van de Hooibeekhoeve in Geel. Melkveehouders krijgen er informatie en een antwoord op hun bedrijfsspecifieke vragen. Ze kunnen ook zelf toekomstige onderzoekstopics aanbrengen. “Met het Melkcafé kiezen we voor een losse, ongedwongen sfeer. Melkveehouders wandelen op hun eigen tempo door de stallen en kiezen zelf wie ze aanspreken en waarover ze meer informatie willen”, vertelt gedeputeerde Ludwig Caluwé.

Met hun onderzoek bouwen Hooibeekhoeve, de proefboerderij van de provincie Antwerpen, en het Vlaams landbouwonderzoeksinstituut ILVO aan een duurzame melkveehouderij. Op beide bedrijven lopen tal van melkveeprojecten rond uiergezondheid, droogstand- en transitiemanagement, jongveeopfok en smart farming. Daaruit vloeien heel wat tips en onderzoeksresultaten voort waarmee melkveehouders aan de slag kunnen op hun bedrijf.

Gedeputeerde voor Landbouw en Innovatie Ludwig Caluwé: “Elk nieuw puzzelstukje kan een verschil maken voor een melkveebedrijf. Maar de succesfactor hangt samen met de bedrijfsspecifieke werking. Daarom is het voor melkveehouders belangrijk om zich regelmatig objectief te informeren en antwoorden te krijgen op maat van hun bedrijf. De praktijkbedrijven zijn hierbij een belangrijke informatie- en inspiratiebron.”

Om melkveehouders correct en volledig te informeren, organiseren Hooibeekhoeve en ILVO jaarlijks een Melkcafé. Maandag 10 september kunnen melkveehouders op de Hooibeekhoeve in Geel tussen 19u en 22u – bij een hapje en een drankje – kennismaken met de verschillende onderzoeken en resultaten. De onderzoekers van beide praktijkbedrijven staan klaar om informatie te geven en bedrijfsspecifieke vragen te beantwoorden.

“Elke melkveehouder wandelt op eigen tempo door te stallen en kiest zelf wie hij aanspreekt. Zo kan iedereen het maximale uit de avond halen”, aldus Caluwé. “Bovendien kan hij onze onderzoekers zo ook ten volle inspireren. Want tijdens het Melkcafé kunnen melkveehouders ook ideeën voor toekomstig onderzoek op tafel leggen en bespreken met de onderzoekers. Zo houden ze mee de vinger aan de pols voor toekomstig praktijkonderzoek.”

Zowel de Hooibeekhoeve als ILVO zijn dit jaar ook open tijdens Dag van de Landbouw op zondag 16 september. Een mooie kans om bezoekers dichter bij het praktijkonderzoek en de innovaties binnen de melkveesector te brengen. Op verschillende locaties zullen onderzoekers tekst en uitleg geven.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Hooibeekhoeve

Volg VILT ook via