Melkophaling in België gaat door

In het Verenigd Koninkrijk loopt de melkophaling mank. Er zijn daar al boeren die hun melk lozen op akkers omdat de zuivelfabrieken geen tankwagen meer sturen. Ook in Frankrijk wordt aan melkveehouders gevraagd om minder melk richting de zuivelfabrieken te sturen. In ons land loopt het zo'n vaart niet.
10 april 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:54

In het Verenigd Koninkrijk loopt de melkophaling mank. Er zijn daar al boeren die hun melk lozen op akkers omdat de zuivelfabrieken geen tankwagen meer sturen. Ook in Frankrijk wordt aan melkveehouders gevraagd om minder melk richting de zuivelfabrieken te sturen. In ons land loopt het zo'n vaart niet.

Het zijn trieste beelden aan de overkant van de plas. Britse melkveehouders moeten noodgedwongen hun melk dumpen. “Door de sluiting van restaurants en cafés is de vraag naar melk sterk gedaald”, zegt Peter Alvis, voorzitter van de Royal Association Of British Dairy Farmers (RABDF) aan de Britse krant The Financial Times. “Normaal gezien gaat er elke week zo’n 10 miljoen liter melk richting de verwerkende industrie. De helft daarvan belandt in supermarkten, de andere helft komt in de horeca terecht. Door de coronamaatregelen blijven we nu zitten met een surplus van 5 miljoen liter per week.”

De hele situatie drukt de melkprijs naar beneden. “En de melkoverschotten zetten de prijzen nog eens extra onder druk”, aldus Peter Alvis. Volgens de RABDF hebben zo’n 300 melkveehouders dringend hulp nodig. Ondertussen stellen verschillende melkafnemers hun melkophaling uit, waardoor Britse boeren hun melk gewoon moeten laten wegstromen.

Ook in Frankrijk hebben zowel grote als kleine zuivelfabrieken de afgelopen weken gevraagd om de melkproductie geleidelijk aan te verminderen. "We kunnen niet garanderen dat we, ondanks alle inspanningen van al onze medewerkers, de komende weken alle melk van de producenten zullen kunnen opnemen", liet zuivelverwerker Lactalis eind maart al weten aan haar melkveehouders.

In ons land gaat het zo hard nog niet. “Ik heb regelmatig contact met BCZ, de federatie van zuivelverwerkers, en zij melden dat op dit moment de meeste chauffeurs van melkwagens actief zijn en ook melkverwerkende bedrijven nog draaien,” reageert Roel Vaes van de Studiedienst van Boerenbond. “De melkophaling bij boeren komt op dit moment niet in gevaar. We verwachten de komende maanden wel prijsdalingen te zien.”

En ook wat de vleesproductie betreft zijn er nog geen directe problemen. “De meeste slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven zijn nog open”, aldus Roel Vaes. “Er wordt veel meer vlees ingevroren, wat niet direct verwerkt kan worden en dat zal waarschijnlijk prijsdruk geven de volgende maanden.”

Al staat de melkprijs wel al onder druk en dat laat zich voelen. “Want alles wat we moeten aankopen, zoals krachtvoeders, is veel duurder geworden,” reageert melkveehouder Thomas Linssen uit Kinrooi. “Twee weken geleden hebben we een brief gehad waarin gewaarschuwd werd dat het zou kunnen dat de melk op een gegeven moment niet meer zou worden opgehaald. Dat zou een enorme financiële impact hebben op ons bedrijf. We zouden onze melk twee dagen kunnen stockeren maar melk ouder dan drie dagen mag wettelijk niet meer in de voedselketen komen. In principe hebben de melkfabrieken een afnameplicht maar zo'n pandemie zal dan weer net buiten dat contract vallen zeker? Dat de melk niet opgehaald zou worden, zou ongezien zijn.”

Bron: HBvL / Financial Times / web-agri.fr

Beeld: Milcobel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek