nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2019 Melkveehoudersbonden willen alle boeren mobiliseren

Maandag zal het exact tien jaar geleden zijn dat honderden melkveehouders in het Waalse Ciney miljoenen liters melk open voerden op een akker uit protest tegen de lage melkprijzen. Om dat te herdenken, roepen de melkveehoudersorganisatie MIG en Flemisch Milk Board en de Waalse landbouworganisatie Fugea op om met 1.000 tractoren naar hetzelfde veld te komen. De grote landbouworganisaties in beide landsdelen nemen niet deel aan de actie.

"Destijds werden we 18 cent per liter betaald. Vandaag zitten we aan 30 à 32 cent. Dat dekt nog net de productiekosten, maar geeft de boeren geen inkomsten", zegt MIG-voorzitter Guy Franck. Destijds gaven duizenden melkveehouders gehoor aan de oproep om de melkleveringen aan de zuivelindustrie een tijdje te staken. Tijdens de actie van maandag, waarvoor honderden deelnemers verwacht worden, zullen niet enkel de melkproducenten centraal staan. "Vandaag verkeert de melkveehouderij minder in crisis dan andere takken. Daarom wilden we het evenement uitbreiden naar alle sectoren." De vleesproductie staat bijvoorbeeld onder druk door de vrijhandelsakkoorden van de Europese Unie, luidt het.

"Als de boeren hun woede uiten, is dat niet omdat ze rijk willen worden of een grote boerderij willen hebben, maar omdat ze in de miserie zitten", zegt Erwin Schöpges, één van de sleutelfiguren van het protest van tien jaar geleden en nu voorzitter van de European Milk Board. "Ik wil een boodschap lanceren naar de Belgische en Europese politieke wereld, die al zes maanden niet meer werken: stop met kibbelen, en doe iets voor ons." Daarnaast vindt Schöpges dat de distributiesector de boeren niet correct behandelt.

De organisatoren plaatsten een twee pagina’s grote advertentie met routebeschrijving in het onafhankelijk weekblad Landbouwleven. Zo hopen ze collega-landbouwers te overtuigen om de tractorrit naar Ciney te maken. Vertrekplaatsen zijn er in alle hoeken van het land: Doornik, Ninove, Nijvel, Waver, Borgworm, Battice, Eupen en Arlon. Van daaruit wordt koers gezet naar het centraal gelegen Ciney. “Samen bekomen we prijzen die toereikend zijn voor een inkomen”, is de oproep aan landbouwers uit alle deelsectoren.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: EMB

Volg VILT ook via