nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.07.2019 Mercosur-akkoord overschaduwt opening van Libramont

Vrijdag is de 85ste editie van de landbouwbeurs in Libramont geopend. De hitte was hét gespreksonderwerp op de openingsdag, maar voor de organisatie leverde die geen noemenswaardige problemen op. Er waren voorzorgsmaatregelen genomen voor bezoekers en voor de dieren. Daarnaast ging ook het vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie met de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) wil afsluiten, over de tongen. Gevreesd wordt dat dit akkoord een zware impact zal hebben op de Europese landbouw, en de Waalse in het bijzonder, die al verschillende crisissen heeft gekend.

"Waarom importeert men producten die men ook hier vindt, kwalitatief en in voldoende aantal? Waarom toont men geen respect voor de landbouwer en de Europese consument? Waarom brengt men de familiale landbouw in de problemen, hier en in de Mercosur-landen?", vroeg Marianne Steel zich af als voorzitter van de Waalse landbouwfederatie FWA. Ze hield een pleidooi voor een coherent beleid. "Men kan niet enerzijds sociale en milieunormen eisen, een striktere traceerbaarheid, een beperkter landbouwbudget op Europees niveau en anderzijds aanvaarden dat we in concurrentie gaan met producten die van landbouwfabrieken komen waar die criteria niet gelden".

FWA heeft een petitie lopen tegen het akkoord en die werd ondertekend door verschillende Waalse ministers, onder wie uittredend minister-president Willy Borsus en minister van Landbouw René Collin, en verschillende federale parlementsleden. De federale landbouwminister Denis Ducarme tekende de petitie niet, maar beloofde wel om druk te zullen blijven zetten zodat de Europese Commissie dezelfde normen gaat eisen op het vlak van milieu en volksgezondheid. Hij wees erop dat er een politiek akkoord is maar nog geen vrijhandelsakkoord. "Er is nog geen verdrag en dat is nog niet geratificeerd. We gaan ons mobiliseren."

De landbouwbeurs van Libramont is één van de grootste van Europa en loopt nog tot en met maandag. Op 30 en 31 juli volgt een bosbouwbeurs in het bos van Bertrix. Jaarlijks telt de beurs zo'n 800 exposanten en 200.000 bezoekers.

Bron: Belga

Volg VILT ook via