nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.09.2018 Mercosur en EU hervatten de handelsgesprekken

Deze maand worden de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur hervat. Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay en onderhandelt al sinds 2000 met de EU over een handelsverdrag. Beide partijen zeggen in hun verklaringen naar de buitenwereld dat ze er bijna uit zijn en nog maar op enkele punten overeenstemming nodig is. Maar dat zijn uiteraard de moeilijkste punten. Vakblad Boerderij somt ze op: de auto-industrie, het EU-quotum van 99.000 ton rundvlees en het EU-quotum van 150.000 ton suiker. Ook over de beschermde oorsprongsbenamingen voor kazen is het laatste woord nog niet gezegd.

Mercosur streeft ernaar de eigen industrie te beschermen met hoge invoertarieven en de wereldmarkt voor de export van hun producten juist te openen. Brazilië is één van de meest gesloten economieën van de groep. Het Mercosur-handelsblok spreekt al 18 jaar met de Europese Unie over meer vrijhandel. Volgens het Nederlandse vakblad Boerderij zijn het vooral landbouwproducten waarover de onderhandelaars het nog niet eens zijn.

Zo is Brazilië en meer bepaald de Braziliaanse associatie van kaasproducenten geen voorstander van de opname van beschermde oorsprongsbenamingen voor kaas in het handelsverdrag. De Europese Unie geeft die erkenning als streekproduct aan voedingswaren waarvan de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied en volgens een erkende en gecontroleerde werkwijze.

De Braziliaanse kaasproducenten vrezen groot economisch verlies omdat ze al 60 jaar lang imitatie-kazen produceren. In de winkel liggen onder andere tipo-Parmezaan, tipo-Camembert, maar ook tipo-Gouda. In totaal worden in Brazilië 13 van dit soort tipo-kazen geproduceerd. De producentenassociatie stelt dat het inmiddels generieke productaanduidingen zijn waar geen bescherming meer voor geldt. Wanneer het originele product het land ingevoerd wordt, dan geldt een invoerheffing van 28 procent plus andere reguliere belastingen. Dat maakt dat echte Gouda al gauw 15 euro per kilo kost.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via