nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.07.2019 “Mercosur is vergiftigde deal voor Brazilië”

Na 20 jaar onderhandelen landden vorige week Mercosur (Brazilië-Argentinië-Paraguay-Uruguay) en de Europese Unie met een nooit geziene handelsovereenkomst. CETA, de deal die de EU sloot met Canada, is in vergelijking peanuts. Celso Amorim, voormalig Braziliaans minister van Buitenlandse Zaken onder Lula, merkt op dat het niet toevallig is dat de EU net nu doorduwt voor een akkoord, op een moment dat Brazilië en Argentinië economisch en politiek verzwakt zijn. Zou dat kunnen? Luc Vankrunkelsven, actief bij een werkgroep die opkomt voor eerlijke landbouw (Wervel), zocht het uit in een opiniestuk in het magazine MO*.

Meer dan 600 Braziliaanse wetenschappers vroegen om duurzaamheid in de onderhandelingen centraal te stellen en 300 middenveldorganisaties riepen de Europese Unie in een open brief op om de onderhandelingen stop te zetten. Het mocht niet baten. Waarom die ongerustheid? “Het land zit sinds januari met een extreem-rechtse president: Jair Messias Bolsonaro”, zegt Luc Vankrunkelsven, Brazilië-kenner met meerdere boeken op zijn palmares, onder meer over de landontginning in de Cerrado. “Eén van zijn eerste eerste beslissingen zorgde ervoor dat de grootschalige exportlandbouw nog vlotter de Cerrado, het rijke savannegebied in het westen van het land, en het Amazonegebied kon inpikken.”

Sinds zijn aantreden werden daarnaast 200 nieuwe pesticiden aanvaard, waarvan het merendeel verboden is in Europa. “Maar via internationale handel komen die toch op ons bord en in ons lijf terecht”, aldus Luc Vankrunkelsven. “Om nog maar te zwijgen over de lijven van Braziliaanse schoolkinderen, burgers en boeren. Vanuit vliegtuigen wordt het gif over de fazenda’s gesproeid. Dat zijn de vele hectares aan monocultuur waar soja, katoen of suikerriet op wordt geteeld. Bij de minste wind komt dat in scholen en dorpen terecht.”

De Mercosur-deal moet nog geratificeerd worden door het Europees Parlement en de nationale parlementen. “Mogen we hopen dat er nog het nodige vuurwerk wordt gemaakt?”, besluit de voorvechter van gezinslandbouw in binnen- en buitenland.

Lees het volledige artikel hier.

Bron: Eigen verslaggeving / MO*

Beeld: Isabel Corthier i.o.v. Trias

Volg VILT ook via