nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.08.2015 Met de hopteelt in Poperinge gaat het weer beter

De Poperingse hopboeren staan voor een mooie oogst. Ook met de vraag naar de aromahoppen die hier de laatste jaren meer geteeld worden, zit het goed. “De omschakeling loont. Er zijn heel wat nieuwe kleine brouwerijen opgestart in de Verenigde Staten en die willen allemaal bieren brouwen in de Belgische stijl. Daarvoor gaan ze op zoek naar Belgische aroma-hopsoorten. De vraag is dus enorm gestegen”, vertelt Erik Lagache van vzw Hop in Het Laatste Nieuws. Naar verluidt is er nog ruimte voor meer Belgische hopboeren.

In en rond Poperinge zijn er nog zo’n 140 hectare hoppevelden. Veel minder dan vroeger, zo schrijft Het Laatste Nieuws, nochtans gaat het weer beter met de hopteelt. "Enkele jaren geleden hebben veel Poperingse boeren de omschakeling gemaakt van bitterhoppen, die voor bitterheid zorgen, naar aromahoppen, die vooral extra smaak geven aan een bier. Dat is een beslissing die nu loont", vertelt Erik Lagache, voorzitter van vzw Hop en zelf hopboer. De vraag naar Belgische aroma-hopsoorten uit de VS is enorm gestegen. Bovendien is de oogst daar, en in een ander groot productieland als Duitsland, niet goed door de droogte.

Voor de Poperingse hopboeren belooft het daarentegen een goede oogst te worden. "Toen we een maand geleden de planten onderzochten, zag het er nochtans helemaal niet ok uit", zegt Lagache. "Maar het warme weer bleek positief voor de bloei en tegen de verwachtingen in hebben de hopplanten toch veel bloemen. Dat er de jongste week nu ook weer wat regen is gevallen, maakt dat planten toch weer wat sterker staan.”

Het ziet er naar uit dat ook de prijs prima zal zijn, wat een opsteker mag heten voor een sector die het in ons land niet makkelijk had. Veel hoptelers gingen met pensioen of vonden de arbeidsintensieve teelt niet meer interessant genoeg. Volgens Lagache is het een ideaal moment om te beginnen als hopboer, als je tenmiste bereid bent om de grote investering in een plantage te doen.

Bron: Het Laatste Nieuws

Beeld: Inagro

Volg VILT ook via