nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.12.2018 Milieuvriendelijker vlees dankzij eendenkroos

De huidige vleesproductie heeft een zware impact op het milieu. “Voor diervoeder moet immers eiwit geïmporteerd worden, en dieren produceren een hoeveelheid mest die niet zomaar weg te werken is”, stelt onderzoeker bij de UGent, Reindert Devlamynck. Hij wil de voetafdruk van de vleesproductie verkleinen op een wel erg bijzondere manier: met eendenkroos. U weet wel, het drijvend plantje dat in vijvers, beekjes en grachten leeft. “De plant haalt voedingsstoffen zoals stikstof en fosfor uit het water. Die stoffen zet het plantje om naar eiwitten, die op hun beurt in veevoeder gebruikt kunnen worden. Zo wordt afval weer omgezet naar veevoeder.”

Heel wat afvalstromen uit de landbouw bevatten stikstof en fosfor, bijvoorbeeld de restwaters van viskwekerijen of mest van varkens en andere landbouwdieren. “In Vlaanderen wordt nog steeds te veel mest geproduceerd om er de aanwezige velden mee te bemesten”, zegt Reindert Devlamynck, onderzoeker aan de Universiteit Gent. “Omdat ook de landbouwgrond beperkt is, zochten we naar een manier om die grote hoeveelheid mest op een andere manier toe te dienen.” Die zoektocht bracht de onderzoekers naar eendenkroos.

“Het is een zeer efficiënte filter. De plant kan per hectare 1.500 kilo stikstof verwijderen. Ter vergelijking: een landbouwer mag volgens de wet maar 170 kilo stikstof per hectare toedienen op een veld. Door ons mestoverschot te filteren met eendenkroos, is er negen keer minder oppervlakte nodig voor dezelfde hoeveelheid mest in Vlaanderen.” Bovendien zet eendenkroos stikstof en fosfor om tot eiwitten. Die eiwitproductie kan zelfs hoger liggen dan die van in Brazilië gekweekte soja. “Het onderzoeksproject is een van de oplossingen die Europa ontwikkelt om zelf eiwit te produceren.”

Een groot deel van het eiwit in veevoeder wordt momenteel nog geïmporteerd, met een aanzienlijke milieu-impact als gevolg. “Een standaardrantsoen voor een varken bestaat uit energiegewassen zoals tarwe, maïs en gerst, en eiwitbronnen zoals soja-, koolzaad-, en zonnebloemschroot”, zegt Reindert Devlamynck. “Vooral de eiwitbronnen hebben een enorme impact op het milieu: bijna 80 procent ervan wordt door Europa geïmporteerd, voornamelijk uit Zuid- en Noord-Amerika. Steeds meer mensen eten vlees, dus er moet ook steeds meer eiwit geproduceerd worden.”

Op dit moment wordt de vraag naar eiwit ingevuld door steeds meer sojabonen te importeren. “Dat zorgt ervoor dat regenwouden gekapt worden om plaats te maken voor sojaboonvelden, wat de biodiversiteit aanzienlijk doet dalen”, klinkt het. “Het transport van soja zorgt voor een stijging van de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de klimaatopwarming.” We kunnen zelf ook milieuvriendelijker leven door minder eiwit uit dierlijke producten te halen. “En ook daar is eendenkroos volgens de wetenschappers een mogelijk alternatief. Wie weet krijgen we binnenkort soepjes, burgers of slaatjes van eendenkroos op ons bord?”

Meer weten? Lees het onderzoeksrapport hier.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via