nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2018 Miljoen euro schadevergoeding voor varkenshouders

De federale regering zou ongeveer een miljoen euro vrijmaken voor schadevergoedingen voor boeren die varkens hebben moeten slachten om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan. “De schadevergoeding komt er nog voor Kerstmis”,zei minister van Landbouw Denis Ducarme aan de Waalse krant L'Avenir. Er zou een enveloppe vrijgemaakt worden van in totaal 800.000 tot een miljoen euro. Dat geld moet het slachten van zowat 6.000 dieren vergoeden. Volgens de landbouwminister kan het bedrag nog opgetrokken worden.

Om de verspreiding van varkenspest - en de vermoedelijke besmetting van gekweekte varkens - te beperken, heeft een federale beslissing de vernietiging van alle huisvarkens in de 63.000 hectare grote gezondheidszone opgelegd. Om de producenten te compenseren voor het verlies van hun dieren, wordt een bedrag van 800.000 tot een miljoen euro vrijgemaakt.

“Een bedrag dat kan worden herzien”, zegt Denis Ducarme, federaal minister van Landbouw. "Op basis van de huidig beschikbare informatie, maar ook op basis van toekomstige gebeurtenissen, moeten we kijken of we het bedrag nog kunnen verhogen. We hebben vergoedingen opgemaakt die rekening houden met de specifieke kenmerken van verschillende boerderijen." De betaling moet volgens de minister zo snel mogelijk gebeuren. “Voor het einde van het jaar, daar zet ik mij voor in.”

Daarnaast nam de minister contact op met Febelfin, de vereniging die de belangen van de banken verdedigt, om de betalingen van boeren die hun bron van inkomsten verloren hebben te spreiden. "Wij hebben de banksector gewezen op de problemen waarmee landbouwers te maken hebben. De meesten hebben ook uitstaande leningen. Er werd gevraagd dat Febelfin zijn leden vraagt om mogelijkheden te bieden voor de afbetaling."

Het euthanaseren van gezonde varkens blijft controversieel. "We hebben gehandeld om miljoenen varkens tegen de ziekte te beschermen", reageert de minister. “Het was daarnaast ook een signaal naar de exportmarkten. Onze partners moeten zien dat België sterk reageert, dat geeft vertrouwen."

Bron: Belga / L'Avenir

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via