nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.07.2018 Miljoenen flessen Spaanse rosé verkocht als Franse wijn

Fraudebestrijders van de Franse overheid hebben ontdekt dat miljoenen liters Spaanse roséwijn op bedrieglijke wijze worden verkocht als Franse wijn. Volgens de secretaris-generaal van het landbouwsyndicaat FNSEA, gebeuren de praktijken om de prijzen op te krikken. "Spaanse rosé in vrac werd in 2016 verkocht aan ongeveer 0,35 euro per liter”, zegt de vakbondsman. “Bij Franse wijn was dat gemiddeld 0,85 euro, dat is gewoon een verdubbeling."

Het onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit (DGCCRF) loopt al sinds 2015 na waarschuwingen over de ‘verfransing’ van Spaanse wijnen. Dat onderzoek is nu afgerond, en uit de resultaten blijkt dat meer dan 70.000 hectoliter wijn onder een vals label werd verkocht. Dat is het equivalent van 10 miljoen flessen rosé. “De wijn werd onder meer verkocht met het beschermde kwaliteitslabel ‘vin de France’”, laat de DGCCRF weten.

In 2016 en 2017 werden in totaal 743 etablissementen gecontroleerd. "In 2016 was 22 procent van de zaken niet conform, in 2017 was dat 15 procent. De schendingen gingen van verwarrende presentatie tot verfransing", aldus de Franse mededingingsautoriteit. Zo werd op flessen een Franse lelie, een Frans lintje of de opschriften ‘Produced in France’ of ‘Embouteillé en France’ getoond, terwijl op de achterkant van de fles, amper leesbaar, ‘Vin d'Espagne’ of ‘Vin de la communauté européenne’ stond. Ook op de wijnkaart werd vaak de afkomst van de wijn niet vermeld of werden Frans klinkende namen gebruikt om verwarring te creëren.

De reden van de fraude is simpel: Franse rosé kan veel duurder worden verkocht dan Spaanse. Spaanse rosé kostte in 2016 0,35 euro per liter, Franse gemiddeld 0,85 euro. De Franse overheid heeft een onderzoek opgestart naar verschillende bedrijven die wijn aanbieden. Hun vertegenwoordigers riskeren twee jaar gevangenisstraf en boetes tot 300.000 euro. Het landbouwsyndicaat FNSEA vraagt aan de overheid om een duidelijker etiketteringssysteem in te voeren.

Bron: Belga / De Tijd

Volg VILT ook via