nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.08.2018 Minder pv's door minder personeel bij Natuurinspectie

Op drie jaar tijd heeft de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos een kwart minder processen-verbaal opgesteld. Uit cijfers die De Morgen heeft opgevraagd bij het agentschap blijkt dat in 2017 de inspecteurs 512 processen-verbaal schreven voor inbreuken, tegenover 692 in 2015. Volgens diensthoofd Mark Van den Meersschaut is dat onder meer een gevolg van een verminderd personeelsaantal.

De Natuurinspectie kijkt toe op de naleving van de natuurwetgeving bij bos, wildbeheer, openbare visserij, natuur …. Naast de pv’s is ook het aantal schriftelijke aanmaningen, die gegeven worden voor kleinere overtredingen (zoals wandelen met een loslopende hond in een bos of natuurgebied of wandelen waar dat niet is toegelaten) tussen 2015 en 2017 met 30 procent gedaald (van 1.155 naar 806).

"Die dalingen zijn het gevolg van gewijzigde wetgeving en prioriteiten, maar ook van een verminderd personeelsaantal", zegt Van den Meersschaut in De Morgen. "Als je het met minder moet doen, dan heeft dat ongetwijfeld een impact." Op acht jaar tijd daalde het aantal voltijdse equivalenten bij de natuurinspectie van 45 naar 34. Dat betekent dat een inspecteur in 2010 waakte over 38.000 hectare en nu over 48.000, waardoor het steeds moeilijker wordt om overtreders op heterdaad te betrappen.

Volgens Van den Meersschaut hoeft dat niet te betekenen dat de natuurinspectie minder efficiënt is geworden. "Als de pakkans kleiner is, maar de bestraffing groter, dan is de afschrikking even groot", zegt hij. "De sancties zijn de laatste jaren effectief verhoogd en ook het parket laat de dossiers minder blauwblauw."

Maar bijvoorbeeld als het op stroperij aankomt, gaf het agentschap eerder dit jaar in het Vlaams Parlement al toe dat de besparing op personeel een invloed heeft. "Het capaciteitsprobleem en de manier van stropen maken betrapping op heterdaad bijzonder moeilijk", zo stond in de presentatie. "De stroperij en illegale jacht gebeuren steeds vaker door georganiseerde bendes, waardoor inspecteurs om veiligheidsredenen minstens met twee moeten zijn bij een betrapping", verklaart Laurie Braet, juriste bij natuurorganisatie Natuurpunt.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via