nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.02.2016 Minder vlees eten steeds meer ingeburgerd

Minder vlees eten lijkt steeds meer ingeburgerd te geraken. Dat moet blijken uit een onderzoek van iVOX in opdracht van Ethisch Verantwoord Alternatief (EVA). Daarnaast koestert de consument ook duidelijke verwachtingen tegenover restaurants en voedingsproducenten: 81 procent van de Vlamingen verwacht dat ieder restaurant een vegetarische optie op de kaart heeft staan en 6 op 10 Vlamingen geeft aan dat ze een duidelijk vegetarisch label op verpakkingen wil.

Eén op tien Vlamingen geeft aan minstens drie keer per week geen vlees en geen vis te eten. Dat blijkt uit een online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 9 en 11 februari bij 1.000 Vlamingen. De foutenmarge bedraagt 3,1 procent. Daarnaast werd ook een daling met 19 procent genoteerd van het aantal Vlamingen dat aangeeft een hoge vleesconsumptie te hebben. Het aantal dat zichzelf een alleseter noemt (bijna elke dag vis of vlees) is nu 84 procent, terwijl dat in 2013 nog 90 procent was. 

Eén op twee Vlamingen geeft aan dat ze minder vlees willen eten en meer dan de helft is overtuigd dat vegetarisme enkel zal toenemen in de toekomst. Twee op drie Vlamingen vindt dat veeteelt een “negatieve impact” heeft op het klimaat. Toch komt milieu pas op de tweede plaats (45%) als reden om vaker vegetarisch te eten. De meeste Vlamingen (63%) doen het vooral voor de eigen gezondheid. 39 procent doet het om af te vallen en 37 procent om nieuwe smaken te ontdekken.

Een duidelijke trend is volgens EVA dat de klant meer transparantie wil bij restaurants en producenten. Zes op tien Vlamingen wil een duidelijk vegetarisch label op verpakkingen, en 81 procent vindt dat ieder restaurant een vegetarische optie op de kaart moet hebben. “We gaan de komende jaren nog meer inzetten op het inspireren van lokale horeca”, zo klinkt het bij EVA, “onder andere met veggie kookdemo’s in verschillende steden”. De organisatie lanceerde het ‘Approved by EVA’-label om restaurants te stimuleren veggie op de kaart te zetten.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via