Minister Crevits opent Belgisch kersenseizoen

Elk jaar is het weer uitkijken naar de start van het Belgisch kersenseizoen. Dinsdag trapte BelOrta – onder goedkeurend oog van minister van Landbouw Hilde Crevits – deze langverwachte periode af met de verkoop van de allereerste kersen van 2020. De kersenteelt wordt een steeds belangrijkere teelt in Vlaanderen. "Op drie jaar tijd is de aanvoer van kersen meer dan verdrievoudigd”, klinkt het bij de coöperatie. De piek van het kersenseizoen duurt tot begin augustus.
9 juni 2020  – Laatste update 10 juni 2020 12:52

Elk jaar is het weer uitkijken naar de start van het Belgisch kersenseizoen. Dinsdag trapte BelOrta – onder goedkeurend oog van minister van Landbouw Hilde Crevits – deze langverwachte periode af met de verkoop van de allereerste kersen van 2020. De kersenteelt wordt een steeds belangrijkere teelt in Vlaanderen. "Op drie jaar tijd is onze aanvoer van kersen meer dan verdrievoudigd”, klinkt het bij de coöperatie. De piek van het kersenseizoen duurt tot begin augustus.

Met een druk op de rode knop zette minister van Landbouw Hilde Crevits de hoogtechnologische kersensorteermachine bij BelOrta in gang - en daarmee ook het Belgisch kersenseizoen. “Het is prachtig om te zien hoe ondernemerschap, innovatie en sociaal engagement hier samenkomen in Borgloon”, reageerde de minister. “Dat onze fruittelers via de coöperatieve BelOrta gezamenlijk initiatieven nemen, investeren en voortdurend vernieuwen toont hun enorme veerkracht aan.”

Want je denkt er misschien niet zo bij na, maar vooraleer een heerlijk zoete Belgische kers in jouw fruitmand terecht komt, heeft ze al een heel parcours afgelegd. “Het telen van kersen start uiteraard met het planten van de bomen en heel wat onderhoud en zorg door de teler”, weet BelOrta-voorzitter Dirk Bertels. “Dan is het uitkijken naar bloesemmaand april, de bomen staan in bloei en de bijen kunnen beginnen aan hun belangrijke dagtaak: bestuiven.”

Van zodra een Belgische kers rijp is, wordt ze naar de veiling gebracht. “Direct bij aankomst op de veiling worden de kersen gehydrokoeld”, gaat Dirk Bertels verder. “De kersen krijgen letterlijk een ijskoude douche, in minder dan tien minuten tijd is een kers afgekoeld tot in de pit. Het hele proces bevordert de houdbaarheid van de kersen aanzienlijk.”

Eens gekoeld, worden de kersen gesorteerd. “Dat doen we bij BelOrta met een hypermoderne elektronische sorteermachine, die is uniek in Europa”, klinkt het. “Hierdoor kunnen we uitermate homogene partijen creëren van gelijke rassen, sorteringen en kwaliteiten.” Mede dankzij deze hypermoderne infrastructuur groeide het kersenaanbod van BelOrta op drie jaar tijd van 700 ton naar meer dan 2.500 ton (2019). Die spectaculaire resultaten ontgingen ook minister Crevits niet. “Jullie zetten ieder jaar betere prestaties neer, blijven steeds inzetten op innovatie en dat loont overduidelijk.”

De opbrengst van het allereerste kistje Belgische kersen – 7.500 euro - gaat integraal naar Kom op Tegen Kanker. “We zijn vereerd dat de opbrengst van de eerste kersen voor ons bestemd is”, reageert Marc Michils, Algemeen Directeur van Kom Op Tegen Kanker. “De kans dat je kanker krijgt helemaal de wereld uit helpen, is niet mogelijk. Maar het risico op kanker verkleinen door anders te eten, kan wél. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door meer groenten en fruit te eten, kom je al een heel eind.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek