nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.01.2019 Minister Schauvliege hakt knopen door over vergunningen

Zowel een melkveestal als een vergistingsinstallatie kregen een vergunning van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. In Merksplas kan Quirijnen Dairy Farming beginnen met de uitbreiding van hun bestaand rundveebedrijf. In Kortessem krijgt het varkens- en biogasbedrijf Energy Wauters, na acht jaar onzekerheid, een vergunning. “Ik ben tevreden dat we na acht jaar miserie eindelijk onze vergunning hebben”, reageert Nico Wauters. “Want die acht jaar, dat slaat wel op je hart. Ik heb er vele slapeloze nachten aan overgehouden.” Maar niet iedereen is even opgelucht met de toekenning van de vergunningen, staat te lezen in de kranten. Het gemeentebestuur van Merksplas laat weten dat het naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trekt.

In Merksplas diende Quirijnen Dairy Farming in 2018 een aanvraag in voor de bouw van een nieuwe stal en loodsen. Alles samen zou het project 25.000 vierkante meter bedragen. “De aanvrager verklaarde ook dat het ging om een uitbreiding van een bestaand rundveebedrijf”, aldus het gemeentebestuur. “Daar zitten nu 135 koeien en is 2.500 vierkante meter verhard”. Vooral door de omvang van het project en ook het feit dat de stallen zo'n elf meter hoog zouden worden, stootte dat op veel protest. Uiteindelijk kwamen er tijdens het openbaar onderzoek 135 bezwaarschriften binnen.

Ondanks het protest verleende de provincie eind vorig jaar al een vergunning, maar onder meer het gemeentebestuur ging in beroep bij de minister. Minister Schauvliege verleent nu op haar beurt een vergunning. "Ze levert een vergunning af voor 1.499 runderen. Hiervoor worden 2,5 hectare verhard waarvan ongeveer 1,5 hectare door gebouwen", zegt een verontwaardigde burgemeester Frank Wilrycx (Leefbaar Merksplas) in de krant Het Laatste Nieuws. "Heel wat inwoners dienden ook bezwaar in. Er is dus geen enkel draagvlak voor dit project." De gemeente liet weten dag het in beroep zal gaan tegen deze beslissing bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Ook in Kortessem kreeg het varkensbedrijf en de biogascentrale van Energy Wauters groen licht voor de bouw van een vergister. De toekomst zag er vijf jaar geleden nochtans donker uit voor Wauters. Alle ooit gekregen vergunningen voor de in 2011 nieuw gebouwde installaties werden vernietigd. Wauters ging in beroep bij minister Schauvliege en zij leverde begin dit jaar dan toch een vergunning af. “De capaciteit wordt verminderd van 40.000 naar 30.000 ton”, legt woordvoerder Jan Pauwels uit. “Bovendien ligt het bedrijf in agrarisch gebied, dat bestemd is voor beroepslandbouw.”

En dus wordt de installatie toch vergund, tot groot ongenoegen van zowel lokale politici als buurtbewoners. Libert Verjans, die in de buurt woont, is één van de 350 bewoners die een petitie ondertekenden tegen het bedrijf. “Wij verwachten van onze burgemeesters enige actie.” Burgemeester Werner Raskin (Open Vld) reageert voorzichtig. “We bekijken of de vergunning zoals de minister ze gaf voor- of nadelen bevat voor de buurt, en welke argumenten op het einde het zwaarst doorwegen.”

Ook in Diksmuide stoot de bouw van een nieuwe stal op weerstand. Een bestaand bedrijf met 168.000 kippen wil er op een andere locatie een nieuwe vestiging optrekken. Het gaat om een loods en twee stallen voor samen 84.000 kippen met een buitenloopweide. Daartegen zijn 900 bezwaren ingediend. Het grote aantal bezwaren is volgens oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) het gevolg van de geurhinder rond de bestaande locatie. Hij waarschuwt het gemeentebestuur voor de gevolgen van “megabedrijven”.

Bron: Het Laatste Nieuws / Het Belang van Limburg / GvA

Volg VILT ook via