nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.11.2018 Minister van Consumentenzaken laat Belbeef verifiëren

Uit onderzoek van de vleessector dat VRT NWS kon inkijken, blijkt dat een deel van het rundvlees dat met het Belgische kwaliteitslabel Belbeef in de rekken ligt niet te traceren is. Bij slechts 12 van 18 stalen kon het lotnummer van het vlees worden toegeschreven aan een specifiek rund. Maar het Voedselagentschap laat in een reactie weten dat het de voorbije drie jaar ook 1.233 van die DNA-analyses op Belgisch rundvlees heeft uitgevoerd. Het gaat om de analyses bij de slachthuizen en uitsnijderijen. "Daarvan was 92 procent conform", zo zegt Liesbeth Van De Voorde, woordvoerder van het FAVV. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters is niettemin gealarmeerd.

Dat acht procent van de staalnamen door het FAVV niet conform was, wil niet zeggen dat de traceerbaarheid in al die gevallen onmogelijk was. Volgens het Voedselagentschap was er ook nooit een gevaar voor de volksgezondheid. "Bij de niet-conforme resultaten zijn we meteen in actie getreden om te bekijken waar het probleem zit. Bovendien wordt elk karkas al uitvoerig gecontroleerd voor het bij de consument terechtkomt."

Het FAVV voert al lange tijd DNA-analyses op het rundvlees uit. De resultaten waarover VRT NWS bericht, zijn die van een onderzoek van de vleessector, die overweegt om zelf ook met dergelijke analyses te beginnen, stelt vleesfederatie FEBEV. Over dat specifieke onderzoek kan het FAVV geen uitspraak doen.

De problemen met de traceerbaarheid van het rundvlees met het kwaliteitslabel Belbeef moeten zo snel mogelijk worden uitgeklaard. Dat heeft federaal minister van Consumentenzaken Kris Peeters laten verstaan. "De consument rekent op een label en gaat daarop voort om te veronderstellen dat alles in orde is. Als dan zou blijken dat dit niet zo is, wat de berichtgeving suggereert, dan is er een ernstig probleem", zo zegt Peeters in een eerste reactie.

De Belgische vleesfederatie FEBEV zegt dat er geen enkel risico voor de volksgezondheid is, nu er vraagtekens geplaatst worden bij de traceerbaarheid van het Belgische rundvlees. "Het is een storm in een glas water", zegt Michael Gore, de gedelegeerd bestuurder van FEBEV. "De berichtgeving is gebaseerd op een analyse waarvan de resultaten uit hun context zijn gerukt. Er zijn in het verwerkingsproces verschillende schakels, waarbij vlees van verschillende dieren samenkomt. Het lotnummer op het label voert terug naar loten dieren, niet naar één enkel dier.”

Wanneer vlees uit de rekken moet worden gehaald, levert dat volgens Gore geen problemen op omdat altijd het volledige lot vernietigd wordt in dat geval. De vleessector concludeert vooral dat de keten te complex is om met een eenvoudig onderzoek uitspraak te doen over de traceerbaarheid. In de komende maanden zal een groter onderzoek worden uitgevoerd.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via