nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

17.09.2017 Mobiele app helpt bij identificatie insecten

Natuurliefhebbers in Vlaanderen en Nederland die op een eenvoudige manier insecten willen identificeren, zullen dat voortaan via een app kunnen doen: ObsIdentify. Volgens Natuurpunt is het uniek dat een dergelijke app gelanceerd wordt voor insecten in onze regio. Momenteel herkent de app al 77 soorten dagvlinders, 1.248 nachtvlinders, 183 wantsen, 65 libellen en 41 lieveheersbeestjes die in België en Nederland voorkomen. Maar het is de bedoeling dat ObsIdentify op termijn ook andere soorten dieren en planten kan identificeren.

Voor natuurliefhebbers die de verschillende soorten insecten van elkaar willen onderscheiden, is er goed nieuws. Het doorzoeken van een dik determinatieboek kost vaak behoorlijk veel tijd, terwijl je snel wil weten welke soort je voor je hebt. Voortaan kan dat, dankzij een gsm-applicatie die insecten herkent op basis van een foto. De identificatie die daarop volgt, werkt volledig offline en is gebaseerd op ‘deep machine learning’: een netwerk leert zichtbare kenmerken te ontdekken in een grote hoeveelheid voorbeeldfoto's. Hoe beter de foto, hoe zekerder het resultaat.

De applicatie, die enkel op toestellen met het besturingssysteem Android werkt, is volgens Hendrik Moeremans van Natuurpunt in Nederland ontwikkeld. Maar Natuurpunt heeft er wel voor gezorgd dat de app ObsIdentify automatisch gekoppeld is met ObsMapp, de invoerapplicatie voor www.waarnemingen.be. Dat betekent dat insecten worden waargenomen op basis van een herkende foto, meteen in die natuurdatabank terechtkomen.

Download de app via de website van Natuurpunt

Bron: Belga / Natuurpunt.be

Volg VILT ook via