nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.01.2019 Moederbedrijf Tiense Suiker dreigt met fabriekssluiting

De Duitse suikergroep Südzucker, het moederbedrijf boven Tiense Suiker, heeft een saneringsplan klaar waarbij fabriekssluitingen in Duitsland en elders mogelijk zijn. “Het herstructureringsplan omvat maatregelen in de hele waardeketen”, klinkt het. “We overwegen in Duitsland en andere Europese landen capaciteitsaanpassingen die kunnen leiden tot fabriekssluitingen, met als gevolg een vermindering van de suikerproductie met ongeveer 700.000 ton per jaar. Dat moet het aanbod meer afstemmen op de vraag naar suiker op de Europese markt.” De vakbonden eisen dat er in Tienen een bijzondere ondernemingsraad wordt bijeengeroepen.

Het topmanagement van Südzucker stelde het herstructureringsplan recent voor aan de raad van bestuur, dat maakte Südzucker bekend. Volgens het bedrijf ligt de suikerprijs in de EU historisch laag door een overaanbod. Dat ondermijnt de winstgevendheid. "Het herstructureringsplan omvat maatregelen in de hele waardeketen. Daarmee zouden we de suikerproductie met ongeveer 700.000 ton per jaar verminderen." De beoogde vermindering komt overeen met 15 procent van de productie vorig jaar (4,7 miljoen ton). Südzucker mikt op een besparing van 100 miljoen euro per jaar.

De Südzucker-groep telt 29 suikerfabrieken en twee raffinaderijen in Duitsland, België, Bosnië, Frankrijk, Moldavië, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovakije, Tsjechië en Hongarije. Voor die vestigingen is het bang afwachten of en hoe zwaar ze getroffen worden. Hoeveel banen in Europa op de tocht staan, is nog niet duidelijk. Er is nog niets definitief, want de raad van bestuur moet de plannen nog goedkeuren. De beslissingen worden 'in de eerstvolgende weken' genomen, waarna de ondernemingsraden en het personeel ingelicht worden.

De Tiense Suikerraffinaderij, het Belgische dochterbedrijf, telt 600 medewerkers verspreid over verschillende vestigingen. De twee suikerfabrieken liggen in Tienen en Wanze. "Het bericht heeft in de suikerfabriek van Tienen aanleiding gegeven tot heel wat onrust op de werkvloer", zegt vakbondssecretaris Bert Verhoogen (ABVV). "Onze délégués worden bestookt met vragen. Ze hebben de directie gevraagd om een bijzondere ondernemingsraad bijeen te roepen, maar zij wil dat op dit ogenblik nog niet doen omdat er volgens de directie nog niets concreets te vertellen valt.”

Bron: De Tijd / Belga

Beeld: Tiense Suikerraffinaderij

Volg VILT ook via