nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.01.2019 Mogelijke chaos na Brexit verontrust voedingsindustrie

De beslissing van het Britse Lagerhuis om het Brexit-plan van premier May te verwerpen, brengt een no-deal-scenario dichterbij. Dat maakt de Belgische voedingsindustrie bang. Sectorfederatie Fevia vindt dit absoluut te mijden. “We roepen overheden op om in te stemmen met een mogelijke vraag tot uitstel van de Britten en om maximaal werk te maken van ondersteuning voor bedrijven”, aldus Bart Buysse, CEO van Fevia. “Dat kan door het versneld aanwerven van extra personeelsleden bij het FAVV en bij de douane, het opzetten van een Brexit-hulplijn en ter beschikking stellen van een douane-checklist voor bedrijven.”

Het Verenigd Koninkrijk is de vierde belangrijkste handelspartner voor Belgische voedingsbedrijven, goed voor een jaarlijkse omzet van 2,7 miljard euro of ongeveer 10 procent van de totale export. Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia, roept dan ook op om die groeiende export te blijven ondersteunen: “We willen vlot blijven zakendoen met de Britten. Een no-deal-scenario zou dat een pak moeilijker maken met extra grenscontroles, douaneheffingen, formaliteiten en regels die de invoer van voedingsproducten beperken.” Vander Stichele, vorige week nog te gast op Agriflanders in Gent, juicht dan ook het initiatief van minister De Croo toe om bedrijven onder meer zelf hun douanenummer door te sturen, een Brexit-hulplijn te installeren en voor bedrijven een douane-checklist op te stellen.

Volgens een studie van de KU Leuven zou de voedingsindustrie de zwaarst getroffen sector zijn door een chaotische Brexit met een mogelijk jobverlies van meer dan 3.000 jobs. Producenten van diepvriesaardappelproducten en -groenten zijn goed voor respectievelijk 580 en 188 miljoen euro export naar het Verenigd Koninkrijk. Nog meer voor producten met een korte houdbaarheidsdata zijn lange wachtrijen aan de grenzen een groot probleem. Bijkomend probleem is dat niet alle havens in onze regio in staat zijn om de vereiste fytosanitaire controles uit te voeren. Fevia roept zijn leden-bedrijven op om zich maximaal voor te bereiden op dit slechtste scenario.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via