nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.08.2012 Mosselen uit Noordzee bevatten plastics

Mosselen in de Noordzee bevatten per gram vlees één plasticdeeltje. Die plasticdeeltjes nemen ze op uit het zeewater, dat vervuild is door plastics uit cosmetica, synthetische kleren en verpakkingsafval. Volgens de UGent, die de aanwezigheid van de plasticdeeltjes in het mosselvlees bewees, wijst voorlopig niets erop dat het eten van mosselen hierdoor gevaarlijk is. Dat schrijft De Standaard.

De minuscule stukjes plastic, die te klein zijn om door waterzuiveringsstations opgepikt te worden, worden wereldwijd in zeeën aangetroffen. Al een tijdje werd aangenomen dat schaaldieren, vissen en mensen veel van die plastics uit het zeewater binnenkrijgen, al was tot nog toe niet duidelijk hoe diep de vervuiling doordrong. Het Laboratorium voor Milieutoxicologie van de universiteit van Gent heeft nu wetenschappelijk aangetoond dat mosselen uit de Noordzee tot in hun weefsel plastic deeltjes vasthouden. Gemiddeld één stukje per gram vlees.

"Per portie mosselen, die ongeveer driehonderd gram mosselvlees bevat, krijg je dus driehonderd stukjes plastic binnen", zegt professor Colin Janssen, de milieutoxicoloog die het onderzoek leidde, in De Standaard. Hoe gevaarlijk dit is, weten de onderzoekers nog niet, al zegt Janssen dat er geen reden is tot paniek. Bij de mosselen zelf werden immers geen verdere problemen vastgesteld en er zijn geen aanwijzingen dat de plastics in mosselen gevaarlijk zouden zijn voor de mens. De UGent zal wel verder onderzoek uitvoeren naar de stoffen die zich mogelijks op de plastics vasthechten, zoals PCB’s en dioxines.

Ook het Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO) start binnenkort met onderzoek naar microplastics, in zowel mosselen als garnalen. Dit past binnen een grootschalige Europese studie, waarbij alle landen verplicht zijn om plasticvervuiling in hun zeeën te monitoren.

Bron: Belga/De Standaard

Beeld: Wikimedia Commons

Volg VILT ook via