Na de asperge pronkt Kinrooi nu ook met de yacon-knol

Limburg is een nieuwe groente rijker: yacon, een knol die afkomstig is uit het Andesgebergte in Peru en tot voor kort een nobele onbekende was in onze contreien. Het afgelopen jaar is er yacon geteeld op de Agropolis-site in Kinrooi en dat ging verrassend goed. Tijdens een degustatiemoment voor Kinrooise restaurantshouders en lokale genodigden heeft het publiek voor het eerst kunnen proeven van deze groente. Nu kunnen restaurants zelf gerechten gaan ontwikkelen en yacon op de menukaart zetten. De partners van het Yacomix-project hopen dat de gezonde knol een even mooie toekomst wacht als de Kinrooise asperge.
22 januari 2016  – Laatste update 14 september 2020 14:33
Lees meer over:

Limburg is een nieuwe groente rijker: yacon, een knol die afkomstig is uit het Andesgebergte in Peru en tot voor kort een nobele onbekende was in onze contreien. Het afgelopen jaar is er yacon geteeld op de Agropolis-site in Kinrooi en dat ging verrassend goed. Tijdens een degustatiemoment voor Kinrooise restaurantshouders en lokale genodigden heeft het publiek voor het eerst kunnen proeven van deze groente. Nu kunnen restaurants zelf gerechten gaan ontwikkelen en yacon op de menukaart zetten. De partners van het Yacomix-project hopen dat de gezonde knol een even mooie toekomst wacht als de Kinrooise asperge.

In Kinrooi werd een nieuw knolgewas voorgesteld: yacon. Het gebeurt niet iedere week dat er in onze contreien een nieuwe groente opduikt. Van toeval is hier dan ook geen sprake. Aan de eerste succesvolle oogst van yacon gaat een samenwerking vooraf tussen Agropolis, het Proefcentrum voor Groenteteelt, groenteverwerker Noliko, de Katholieke Universiteit Leuven en landbouwbedrijf Henckens-Snijkers. Zij onderzoeken zowel de teelt van yacon als de marktkansen voor deze nieuwe groente.

“Het project kreeg financiële ondersteuning vanuit het Groente-InnovatieFonds dat vanuit het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) is opgericht om innovatie en onderzoek binnen de tuinbouw te stimuleren. De provincie Limburg en de Vlaamse overheid voorzien hier 360.000 euro voor onderzoek en ontwikkeling van innovatieve projecten die het Limburgse agrobusinesscomplex rond tuinbouw moeten versterken”, vertelt gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors.

In termen van productie en verwerking speelt de groenteteelt een belangrijke rol in de Limburgse tuinbouw. Limburg heeft er dan ook alle baat bij haar concurrentiepositie te verstevigen en het economisch belang van deze sector te vrijwaren. Om innovatief ondernemerschap dat inzet op het verbeteren van teeltprocessen, nieuwe teelten of teeltvormen en het optimaliseren van verwerkingsprocessen en vermarkting te stimuleren, werd in 2014 het Groente-InnovatieFonds opgericht. “Yacomix was één van de projecten uit de eerste oproep. De doelstelling was de Yacon als nieuwe knolgewas te introduceren. Yacon heeft tal van opportuniteiten en door zijn lage calorische waarde is het een interessant product voor de voedingsindustrie”, weet Inge Moors.

Yacon werd voor het eerst in Limburg geteeld op de site van Agropolis in Kinrooi, het bedrijventerrein voor innovatieve land- en tuinbouwondernemingen. De knol deed het hier heel goed. Oorspronkelijk komt het gewas uit het Andesgebergte in Peru, waar het een veel gebruikt product is. De knol is familie van de aardpeer, schorseneer en de zonnebloem. Omdat het voor onze regio een compleet nieuw gewas is, is yacon momenteel niet vatbaar voor plagen en ziektes. De teelt kan dus zonder gewasbeschermingsmiddelen.

Goed om te weten is bovendien dat verse knollen een bron zijn van inuline, een complex vruchtensuiker, dat pas in de dikke darm wordt afgebroken. Hierdoor wordt slechts een beperkte hoeveelheid van de vruchtensuiker opgenomen door het lichaam. Naarmate de knollen enkele maanden worden bewaard, wordt de inuline omgezet in onder andere glucose. De knol zal hierdoor een zoetere smaak krijgen, maar verliest dan wel haar gezondheidsvoordeel. Wie van yacon wil proeven, dient op restaurantbezoek te gaan in Kinrooi. De verse knollen worden verkocht in de hoevewinkel van Leo Henckens en Carine Snijkers in de Kessenicherweg 27 te Kinrooi.

Beeld: Agropolis-Kinrooi

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek