nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.10.2018 Na de bloesemfeesten is het tijd voor de oogstfeesten

Elk seizoen z’n eigen charme. Na de lentebloesems wil het Regionaal Landschap Zuid-Hageland dit najaar, samen met haar partners, op een feestelijke manier het eindproduct belichten: het fruit. Om de hoogstam- en laagstamfruittraditie van het Hageland in de kijker te zetten, presenteert Regionaal Landschap Zuid-Hageland van zondag 14 tot zondag 21 oktober ‘De Grote Pluk’. “Een hele week lang kan iedereen in de regio aan allerhande activiteiten deelnemen”, klinkt het enthousiast.

Eigenlijk is elke reden goed om een feestje te bouwen. Na de bloesemfeesten in het voorjaar is het moment van de oogstfeesten aangebroken. Een week lang staan het geoogste fruit en de fruitbomen centraal in het Hageland. “Boomgaarden zijn stapstenen voor dieren en planten en een leefgebied voor tal van koesterburen, zoals steenuilen en eikelmuizen”, weet Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Bovendien helpen ze ons in onze strijd tegen de klimaatverandering. Ze halen CO2 uit de lucht en zorgen voor schaduwrijke plaatsen tijdens periodes van grote hitte.We kunnen het belang van boomgaarden dus niet onderschatten.”

Met ‘De Grote Pluk’ wil het Regionaal Landschap Zuid-Hageland het belang van boomgaarden en streekeigen fruit onder de aandacht brengen. Op de agenda: een hele reeks plezante activiteiten. “Je kan je eigen appelen tot sap persen, de Hagelandse appel- en peerrassen komen proeven en iets meer te weten komen over het verwerken van fruit, tot verzorgingsproducten bijvoorbeeld”, klinkt het bij het Regionaal Landschap. Daarnaast kan je aansluiten bij een gegidste tour door een hoogstamboomgaard of je eigen appelflappen bakken. “De week wordt feestelijk afgesloten met een familiedag!”

Meer weten? www.degrotepluk.be.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via